Hirdetés
Hirdetés

Újszegeden a geotermikus fűtési rendszer

Szegedi hírek | 2013. szeptember 10. 20:58
Szegedi Tudományegyetem, energetikai korszerűsítés, geotermikus energia
Országosan is példaértékű beruházás zajlik a Szegedi Tudományegyetem energetikai rendszerének korszerűsítésében: a tervek szerint jövő ősztől indul el az a geotermikus fűtési rendszer, amellyel az egyetem és az MTA szegedi épületeit fűtik. Az intézmény az új rendszerrel közel 80 millió forintot spórolhat. A szegedi oldalon lassan kész a beruházás, napokon belül Újszegeden is indulnak a munkák.

A „Zöld egyetem” projektje

A projekt szorosan illeszkedik a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett „Zöld egyetem” programhoz, amelynek keretében nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére.  A fejlesztés célja a közreműködő partnerek által üzemeltetett – klinikai, oktatási, kollégiumi – épületek megújuló, geotermikus energiával történő fűtése, ezáltal az üvegházhatás csökkentése és költségmegtakarítás elérése. 

Újabb szakaszához érkezett az a megújuló energiahasznosítási projekt, amelyben geotermikus fűtésrendszer épül ki Szegeden: napokon belül Újszegeden folytatódnak a munkák – jelentették be a beruházásban érintettek keddi sajtótájékoztatójukon. 

Két termálkört építenek ki a városban

Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt keretében egy szegedi és egy újszegedi termálkör látja el a konzorciumi partnerek épületeit. A termálkutak 85-90 Celsius-fokos vize hőszigetelt csővezetéken jut el az intézményekbe, ahol a meglévő rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül felmelegíti az épületek fűtővizét. Ez a megoldás részben vagy egészben biztosítja az intézmények fűtését, amelyet szükség esetén kazánokkal segítenek. A geotermikus köröket úgy alakítják ki, hogy később újabb épületeket lehessen kapcsolni rájuk.

A fűtési szezon előtt már elindulhat a próbaüzem

A szegedi körben eddig elkészült a tervezett termelő kút felújítása, ahol – az eddigi mérések szerint – a rendszer üzemeléséhez szükséges vízminőség biztosított. A mintegy 2000 méter mélységből 96 fokos víz nyerhető. A vége felé tart az első visszasajtoló kút kivitelezése, az épülő új klinikától délre eső egyetemi területen. Ezt egy másik kút fúrása követi, az elsőhöz közeli területen. E munkák várhatóan november közepéig tartanak. Ugyancsak nagyrészt elkészült a szükséges termál vezetékrendszer. Közterületen a Dóm tér környékén folyik még munka, várhatóan a következő hetekben. A beruházás eddigi előrehaladása alapján így az idei fűtési szezonban sor kerülhet a rendszer elindulására.

Indulnak a munkák Újszegeden: forgalomkorlátozás is lesz

A szegedi rész utómunkálatait hamarosan elvégzik, és napokon belül megkezdődnek az újszegedi munkák. Ez érinti a 43-as utat, mivel két helyen vágják át a Temesvári körutat. Elsőként a Bertalan-híd újszegedi hídfőjénél, ahol hétfőtől lehet forgalomkorlátozásra számítani, majd az ötnapos munkálatok befejeztével az újszegedi Sportcsarnoknál vágják át az utat a csővezeték lefektetéséhez.

Az újszegedi termálkör kivitelezése két ütemben történik. Idén ősszel elvégzik a nagyobb, közterületi munkákat, majd tavasszal a konzorciumi tagok tulajdonában levő épületekben az infrastruktúra kiépítése következik, hogy a következő fűtési szezonra már működjön a teljes rendszer.

Nyílt közbeszerzési eljárásban kerestek kivitelezőt

A 36 közintézmény zömét az SZTE klinikái, kollégiumai, oktatási épületei teszik ki. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest 30 százalékos megtakarítást lehet elérni. Ez évi 80-100 millió forintot jelenthet.

A beruházás megvalósítására az SZTE, az MTA-SZBK-val és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatával konzorciumban nyílt közbeszerzési eljárásban kiírt tenderének győztese a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. lett. A cég – részben pályázati pénzből – 3,254 milliárd forintos beruházással 8,9 megawatt névleges teljesítményű geotermikus fűtési rendszert alakít ki. A kivitelező a Ferroép Zrt.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés