Solymos: „végkiárusítást” tart a jobboldal

Szegedi hírek | 2013. július 23. 12:37
Solymos László, alpolgármester, sajtótájékoztató, Vigadó, Széchenyi tér
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Nem tart nyári szüntet a közgyűlés Fidesz-Jobbik többsége a mutyizásban. Két bizottsági döntéssel is igyekeznek saját holdudvaruknak átjátszani nagy értékű szegedi ingatlanokat. A jobboldali többség többek között igyekszik megakadályozni, hogy a város éljen elővásárlási jogával, így az újszegedi Vigadó továbbra sem lehet Szegedé.

Solymos László alpolgármester kedden délelőtt sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció „végkiárusítást” tart. 

– A szegediek többsége megelégelte azt az ámokfutást, amit a jobboldali többség művel a közgyűlésben és a bizottságokban. Ezt mutatják a közvélemény-kutatások is, a Fidesz-Jobbik egy mostani választáson nem kapna többséget a városlakóktól. Ezt felismerve, már a látszatra sem ügyelnek, az utolsó pillanatokban igyekeznek kiárusítani az önkormányzat vagyonát, vagy lemondani az önkormányzatnak biztosított elővásárlási jogról a saját embereik javára.

Újraprivatizálnák a liget egy részét a jobboldali képviselők 

Az alpolgármester elmondta, a korábbi 110 millió helyett 35 millió forintért vásárolhatta volna meg az önkormányzat egy magánszemélytől az újszegedi Vigadót, de a fideszes képviselők ezt leszavazták, így a Petykó Zoltán volt NFÜ elnök tulajdonában álló cég veheti meg a Vigadót.

A magántulajdonos korábban már felkínálta megvételre a városnak a ligetben található ingatlant, de olyan magas árat szabott, hogy nem jött létre az üzlet. A korábbi százmillió helyett a mostani üzlet 35 millióról szólt volna, mivel a telek természetileg védett területen áll, a törvény szerint az önkormányzatnak elővásárlási joga van az ingatlanra. A kedvező ár miatt élnie kellett volna a városnak ezzel, ám a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció a hétfői pénzügyi bizottsági ülésen nem szavazta meg az előterjesztést, vagyis az önkormányzat érdeke helyett, egy magántulajdonos, az NFÜ volt elnökének tulajdonszerzése mellett döntöttek. Az elmúlt hetekben a fideszes tagok szabotálták is a bizottság összehívását, majd végül a város érdekeivel ellentétes döntést hoztak.

Ezért a polgármester a bizottság döntésének végrehajtását felfüggesztette, az ügyet pedig a szeptemberi közgyűlés ülésére terjeszti elő, bízva abban, hogy végül a jobboldali képviselők is a város érdekében hoznak majd döntést, így a Vigadó területe szerves részévé válhat a védett ligetnek.

Milliókat érő belvárosi tetőtér barátoknak bagóért eladó

Solymos László beszámolt több olyan esetről is, amelynek kapcsán szintén ismerősöknek, barátoknak igyekeznek áron alul átjátszani belvárosi ingatlanokat. Az alpolgármester szerint a Széchenyit ér 2/A. számú belvárosi palota szisztematikus átjátszása zajlik az IKV állandó megbízással bíró ügyvédjének és családjának, amelyhez Bohács Zsolt és a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció folyamatosan asszisztál.

2011. októberében vásárolt az IKV ügyvédjének közeli hozzátartozója egy lakást a belvárosi palotában, majd egy hónappal később az ingatlankezelő akkori vezérigazgatója, Tápai Péter egy értékbecslésére alapozva - amelyet a mostani cégvezető Nagy Ferenc édesapja készített - azt javasolta, hogy az egyik földszinti üzlethelyiség tulajdonjogát 24,9 millió forintért adja el a város az új tulajdonosnak. Azért ennyiért, mert 25 milliótól nyilvános pályázatot kell kiírni. A bizottság később a polgármester nyomására 25,1 milliós kikiáltási áron hirdette meg az üzlethelyiséget – olyan kisterjedelmű, fejléc nélküli közleményben –, hogy végül egyedüli pályázóként mégis csak az IKV ügyvédjének hozzátartozója nyert.

Tavaly nyáron szintén az ügyvéd egyik közeli hozzátartozója vett egy lakást az épületben, amelyet pár nappal korábban vásárolt meg a bérlő az önkormányzattól. Ezt követően ugyanez a hölgy tulajdonostársként megvásárolt két hirtelen megüresedett lakást is a palotában, amelyet szintén a Bohács Zsolt vezette bizottság adott el neki.

Idén májusban az IKV azt javasolta az önkormányzatnak, hogy adja el az ingatlan tetőterében található, több mint 400 négyzetméteres ingatlanrészt. Az értékbecslések között azonban tízmilliós a különbség, míg az IKV 1,5 millióra értékelte, addig az önkormányzat által megbízott szakértő szerint 19 millió lenne a reális vételár. Ilyen nagy különbség mellet már a bizottság sem mert dönteni: így hétfőn egy újabb értékbecslés megrendelésében állapodott meg a jobboldali többség.

Nem a város felé hajlik a fideszes képviselők keze

– Véleményem szerint a házat szisztematikusan elkezdték kiüríteni, az IKV ügyvédje és családja az egész palotát mag akarja szerezni, és ehhez a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció lelkesen megszavazza az önkormányzat érdekével ellentétes IKV-s javaslatokat – mondta Solymos László alpolgármester, majd indoklásul hozzátette: az elmúlt másfél évben a házban található 5 lakásból 4-et megvett az ügyvéd családja, a 3 helyiségből 1-et szintén, a másik kettő kiürítésével pedig nyilvánvalóan szintén a vásárlás előkészítése a cél.

– Elképesztő, hogy a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció a bizottsági kormányzás égisze alatt a város érdekeivel ellentétes döntéseket hoz. Ha az önkormányzat és egy Fidesz-közeli személy érdekei között kell dönteniük, még csak véletlenül sem remeg meg a kezük, biztosan a város érdekei ellen döntenek.