Ezen a héten még gyűjtik az aláírásokat az erőmű ellen

Szegedi hírek | 2013. június 11. 01:28
biomassza erőmű, tiltakozás, aláírásgyűjtés, ménesi imre, rókus, meleg víz
Még ezen a héten gyűjthetik az aláírásokat a Rókusra tervezett biomassza erőmű, valamint a termálvíz meleg vízként történő hasznosítása ellen a tiltakozók. Az akciót Ménesi Imre önkormányzati képviselő kezdeményezte, aki elmondat a vártnak megfelelően alakul a gyűjtés, már több ezer aláírás van a birtokukban. Közben kiderült a Fideszen belül sem támogatják az erőmű építését.

A jobboldali többség az áprilisi közgyűlésen erőszakolta át Bohács Zsolt Fidesz frakcióvezető előterjesztését, amely szerint biomassza-erőmű épülhet Rókuson néhány száz méterre a lakóházaktól. Ráadásul a beruházás részeként új termál kutakat fúrva a meleg víz szolgáltatást ebből a kutakból kívánják megvalósítani. Ahhoz, hogy ez sikerüljön a fidesznek, kellett az egyetlen jobbikos képviselő, Keresztúri Farkas Csaba szavazatai is. Pedig mint a szocialista frakció, mind a lakosság tiltakozott az erőmű ellen, de ezeket az érveket egyszerűen lesöpörték.

Az erőmű kapcsán a lakosság a megemelkedő szennyezőanyag kibocsátás miatt aggódik, amely nem csak a környékbelieket, hanem Szeged egészét érinti. A beruházás másik tervezett eleme, a termálvíz meleg vízként történő hasznosítása pedig már egyszer megbukott a városban. Akkor olyan büdös, sárga, szinte használhatatlan volt a víz, hogy a lakosság tiltakozására kénytelenek voltak a meleg víz szolgáltatás a hagyományos megoldással biztosítani.

Ménesi Imre, a terület önkormányzati képviselője aláírásgyűjtési akciót kezdeményezett a döntés ellen, mivel szerinte csak így lehet a jobboldali képviselőket jobb belátásra bírni.

A képviselő elmondta, a gyűjtés lassan véget ér, ezen a héten lehet még aláírni az íveket. “Jól állunk a gyűjtéssel, látszik, hogy az embereket érdekli, mi is történik a környezetükben és nem akarják egészségüket és jövőjüket más pénzügyi haszna miatt kockára tenni. Eddig több ezer aláírás gyűlt össze, biztos vagyok abban, hogy sikerül a szükséges mennyiségű támogatást megszerezni! Időarányosan jobban állunk, mint terveztük.” - tette hozzá. 

Amennyiben az érintett területen élő lakosság legalább 10 százaléka aláírja az ívet, akkor a közgyűlés köteles újratárgyalni az ügyet. Az aláírásgyűjtés lebonyolításában minden területileg érintett képviselő: Solymos László, Szentgyörgyi Pál, Ménesi Imre, Révész Mihály, Kozma József, Kónya Gábor, Kenyeres Lajos és Kormos Tibor is részt vesz. Természetesen a gyűjtésbe bárki besegíthet.

Közben a Rókusra tervezett biomasszaerőmű a Parlamentben is téma volt, ahol május 29-én a Fidesz szakpolitikusa, Illés Zoltán vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár is elutasította az ilyen erőművek építését. A vitában az államtitkár többek között így fogalmazott: ”...ugyanis én voltam az az ember, és menjen utána, ha nem hiszi el, aki Medgyesegyházán 400 emberrel egyetemben, tanúim vannak rá, biomassza-erőműnek becézett erőművet akadályoztam meg. Ugyanis én voltam az az ember, és én vagyok az az ember, aki ebben a Házban is félórával ezelőtt elmondtam, hogy nem támogatom az égetést, a szemétégetést. Ön most nem szemétégetésről beszél, hanem biomassza-égetésről, de Medgyesegyházán a dinnyetermesztők érdekében az ottani biomassza-égetést sem támogattuk, amiről például ott, Medgyesegyházán az derült ki, hogy az csak egy álca volt, hogy majd szalmát égetnek, ugyanis 100 kilométer sugarú körben semmi szalma nem volt.” Illés Zoltán kiemelte: “...én továbbra is azt képviselem, hogy a lakosságot kell megkérdezni Szegeden is. A fideszeseknek is meg kell kérdezni a lakosságot, és pontosan azokat az érdekeket kell figyelembe venni, amit a lakosság képvisel. Urambocsá, mit jelent ez? Hogy Kepli Lajosnak és a Jobbiknak nem lesz igaza. Mert se Szegeden, ahogy Schmidt Csaba nagyon okosan mondta, sehol másutt az országban nem fogják elfogadni se a biomassza-erőművet, se a szemetes erőművet. Erről szól a dolog, és mi meg pont ezt képviseljük, hogy ne lehessen és ne kelljen szemétégető műveket vagy biomassza-erőművet építeni.”

A Illés Zoltán felszólalása után csak az az egy kérdés maradt, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusának véleménye és határozott elutasítása ellenére a helyi Fidesz miért akarja mégis megvalósítani ezt az erőművet?