Folytatódik a kötbér per, fellebbez az önkormányzat

Szegedi hírek | 2013. május 10. 20:14
kötbér, per, bíróság, ítélet, 1-as villamos, beruházás, csúszás
A Szegedi Törvényszék részben jogosnak találta a szegedi önkormányzat kötbérkövetelését az 1-es villamosvonal felújításának kivitelezőivel szemben, a beruházás csúszása miatt igényelt 740 millió forintból 136 millió forintos kötbérigényt talált jogosnak az első fokon eljáró bíróság pénteken hozott ítéletében. A szegedi önkormányzat fellebbez az ítélet ellen.

A Szegedi Törvényszék pénteken hozott ítéletében az önkormányzat a beruházás elhúzódása miatt a kivitelezőkkel szemben támasztott 740 millió forintos kötbérigényéből 136 millió forintot talált jogosnak. A bíróság kötelezte az A-Híd Építő Zrt., a Szeviép Zrt. és az EuróAszfalt Kft. alkotta konzorciumot a kötbér mellett az összeg 2010 márciusa óta felhalmozódott kamatainak megfizetésére is.

Faludi Csaba, a várost képviselő ügyvéd elmondta, az elsőfokú ítélet szerint az önkormányzatnak megvan a jogalapja a kötbérkövetelésre. A város azonban a megítélt összeget vitatja, s nem tartja jogosnak a bírói döntést, amely a kötbér napi mértékét tízmillióról négymillió forintra mérsékelte.

A csaknem 30 milliárd forintos költségvetésből, uniós támogatással megvalósuló szegedi tömegközlekedési nagyprojekt egyik legfontosabb elemének számító 1-es villamosvonal felújítási munkái 2009 augusztusában kezdődtek el. Az A-SZ-E konzorcium a 8,7 kilométernyi pálya és a peronok felújítását, egy többsávos jelzőlámpás körforgalom és egy kisebb kereszteződés kiépítését 4,643 milliárd forintért vállalta.

A város legforgalmasabb villamosvonalán a rekonstrukciós munkák első és második ütemének 2009. november 15-re, illetve 2009. december 3-ra kellett volna befejeződnie. A beruházás első szakaszában a szerződésben rögzített határidőhöz képest a kivitelező 94 nappal később, 2010. március 9-re fejezte be a munkát, a villamosok pedig csak a vágányzár feloldását követően, 2010. május 9-én indulhattak el újra.

Lakatos Péter bíró az ítélet rövid indoklásában kifejtette, a bíróság részben elfogadta a kivitelező konzorcium azon érveit, hogy beruházás rajtuk kívül álló okok miatt húzódott el. A csúszást részben a tervekben nem szereplő pluszmunkák megrendelése okozta, majd a téli hideg tette lehetetlenné a kivitelezőknek a beruházás befejezését. A konzorcium azonban 34 napra nem tudta kimenteni magát.

A bíróság azonban csökkentette az önkormányzat által követelt - a vállalkozási szerződésben rögzített napi 10 millió forintos - kötbér mértékét, mivel a csúszás nem okozott a városnak lényeges érdeksérelmet.