Biomassza-ügy: égetnivaló elképzelések

Szegedi hírek | 2013. április 11. 15:46
Solymos László, Nagy Sándor, sajtótájékoztató, biomassza erőmű, Bohács Zsolt, közgyűlés
A pénteki közgyűlésen Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének sürgősségi indítványa alapján tárgyalják a városi távhőszolgáltatás fejlesztésére irányuló előterjesztést, amely egy biomassza erőmű építését célozza. A beadványból nem derül ki, hogy ez miért lenne jó a szegedieknek. Az viszont látható, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszásával szeretnének egy Fidesz-közeli vállalkozót újra helyzetbe hozni.

Eljárások tucatja folyik a cégcsoport ellen

Solymos László elmondta, az előterjesztést készítő Szenergot Kft. egy másik cég, az Energot Kft. tulajdonában van, de a cég ellen is végrehajtási eljárás folyik. Ennek a cégnek az érdekeltségi körébe tartozó 25 cég közül 12 ellen folyik összesen 18 bírósági vagy adóhivatali eljárás. Felhívta f figyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenniük a fideszes képviselőknek is, hogy milyen előterjesztést szavaznak meg, amikor voksukat adják erre a több sebből vérző előterjesztésre, amelyre a város főjegyzője törvényességi észrevételt is tett.

A témában csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatót Solymos László alpolgármester és Nagy Sándor a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság alelnöke, akik módosító indítványt nyújtanak be a témában.

Teljesen homályos a tervezett beruházás

– Az előzményekről tudni kell, hogy 1999-ben a korábbi fideszes városvezetés volt az, amelyik átjátszotta a szegedi hőszolgáltatást egy Fidesz-közeli magáncégnek. Most úgy tűnik, hogy a Fidesz újabb lendületet véve ugyanezt a vállalkozót szeretné hosszú évtizedre újabb lehetőséghez juttatni – mondta az alpolgármester. 

Felhívta figyelmet arra, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhető anyagokból nem derül ki, hogy ez miért lenne jó a szegedieknek. Nem derül ki az sem, hogy miért lenne jó egy erőművet a lakótelep közepén felépíteni. 

– Nem tudjuk, hogy ennek milyen környezeti hatásai lennének, azt sem, hogy a környékben élő szegediek számára milyen egészségügyi kockázatot jelentenének. Az előterjesztésből nem derül ki, hogy ez a beruházás valóban járna-e díjcsökkentéssel. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy amennyiben lennének is ennek a beruházásnak díjcsökkentő hatásai, akkor sem biztos, hogy a szegediek ezt élvezhetnék, mert a távhőszolgáltatás díját nem a szegedi önkormányzat állapítja meg, hanem a fejlesztési miniszter. Legrosszabb esetben az is elképzelhető, hogy bár a beruházás járna valamiféle költségcsökkentő hatással, ennek ellenére nem csökkenne a távhőszolgáltatás ára a szegediek számára. 

A közbeszerzési szabályokat sem veszik figyelembe

Solymos László szerint az viszont kiderül az előterjesztésből, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszásával szeretnék a Fidesz-közeli vállalkozót újra helyzetbe hozni, miközben a város résztulajdonában álló hőszolgáltató kft.-t pedig elköteleznék hosszú évekre, hogy ettől a – Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó – vállalkozástól vásárolja a város a fűtéshez szükséges alapanyagokat. Az előterjesztésből az sem derül ki, hogy az alapanyagoknak mi lenne a beszerzési ára, csak azt tudható meg, hogy hosszú távú keretszerződést szeretnének kötni az értékesítésre, illetve a vásárlásra vonatkozóan.

– Azt sem vizsgálták az előterjesztésben, hogy a fűtési rendszer mellet a napi 100 tonnát elégető biomassza erőmű környezetvédelmi hatásai mellett, a termálvíz használati melegvízként történő hasznosítása lehetséges-e, működőképes-e? Ugyanaz a helyzet fordulhatna elő, mint ami több mint egy évtizede már megtörtént Szegeden, hogy sárga és büdös víz folyt a lakótelepek lakásaiban a melegvíz csapokból. Elvárható lenne, hogy ha évtizedekre bele akarják rángatni a várost és a szegedieket egy ilyen beruházásba, akkor legalább ezeket az információkat osszák meg mindenkivel – fejezte be a tájékoztatót Solymos László.

A megvalósíthatóság tanulmányait „fiókba zárták” 

Nagy Sándor a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság alelnöke felhívta figyelmet arra, hogy egy előterjesztő felel az előterjesztésének tartalmáért. 

– Most egy olyan előterjesztéssel van dolgunk, ami a Szenergot Kft. számítógépén készült, de Bohács Zsolt terjesztett be a közgyűlésnek. Ám az előterjesztés nem ad választ azokra a kérdésekre, hogy környezetvédelmi és pénzügyi szempontból mennyire megfelelő ez a beruházás, a szegediek számára milyen lenne az árcsökkentő hatása, és mennyiben biztosítható, hogy a hőszolgáltató kft. is rentábilisan működjön. 

Nagy Sándor szerint ugyanakkor az előterjesztésből kiderül, hogy mind a két javasolt projektelemhez pályázati támogatást kíván nyerni a Szenergot Kft., ami egyértelművé teszi, hogy ehhez megvalósíthatósági tanulmányokat kellett készíteni. Ezek ugyanis szükséges feltételei egy pályázat benyújtásának. Így ezek az információk rendelkezésre állnak, ám ezt az előterjesztő valamiért nem kívánja a közgyűlés elé terjeszteni. 

– Úgy gondolom, hogy ennek hiányában a közgyűlés nem dönthet erről a kérdésről. Solymos László alpolgármesterrel együtt azt javasoljuk, hogy a várossal együttműködve a hőszolgáltató készítse el egy olyan közbeszerzési eljárásnak a kiírását, amely alapján később le lehet majd folytatni egy olyan eljárást, aminek eredménye valóban megtakarítást hoz a szegedieknek és megfelel a környezeti fenntarthatóság követelményeinek. Ami lehetővé teszi azt, hogy valós versenyben, a közvélemény előtt átlátható módon történjen meg a hőszolgáltatás fejlesztése Szegeden.

Az alelnök példaként említette azt a hőenergia beszerzési pályázatot, amelyet az egyetem bonyolított le, és ami hozzávetőleg 30 százalékos hődíj megtakarítást eredményez. 

– Úgy gondolom, ez egy olyan jó példa, amit a város is követhetne. Mind a két szempontnak megfelel, hiszen látható pénzügyi megtakarítást hozott már a projekt indulásakor is a kialakuló üzleti konstrukció, a vállalkozó pedig a pályázati kiírásnak megfelelően vállalta, hogy visszasajtolja a földbe a termálvizet, tehát a legkorszerűbb európai elvárásoknak és a környezet védelmének is megfelel a program.