Közlekedési einstand ritkította a járatokat

Szegedi hírek | 2013. április 1. 13:54
tömegközlekedés, villamos, trolibusz, autóbusz, menetrend, változás
Ötszázmillió forint normatív állami támogatást vont el a szegedi közösségi közlekedéstől a kormány január elsejével. Ezt még az elmúlt években példanélküli korszerűsítésen átesett Tisza-parti közlekedési hálózat sem képes zökkenőmentesen elviselni: március 30-ától a legtöbb helyen ritkultak a járatok, kényelmetlenebb lesz az utazás a jövőben.

A Tisza Volán helyi autóbusz járatain és az SZKT villamos, valamint trolibuszvonalain a menetrend átalakítását elsősorban a spórolás motiválta, de figyelembe vették a legutóbbi utasszámlálás eredményeit is.

16 autóbusz menetrendje változott: a többség ritkábban jár

Március 30-tól szombattól összesen 16 busz menetrendjében lépett életbe változás. Többségében ritkábban közlekednek a jövőben a járatok.

A 10-es busz szombattól a tanév ideje alatt munkanapokon délután 10 perces követési idővel jár, iskolaszüneti napokon pedig 15 percenként. A 13-as busz szombaton csak délelőtt közlekedik Alsóváros és a Mars tér között, 12 óra után már nem. A 20-as busz 20 óra után nem 20 perces, hanem 30 perces követési idővel közlekedik, a 20A-s pedig csak a tanév munkanapjain jár Petőfitelep és Honvéd tér között.

A Katalin utcától a Mars térig közlekedő 71-es busz a tanév munkanapjain egész nap 15 percenként jár, iskolaszüneti munkanapokon 14 és 17 óra között 20 perces, szombaton és vasárnap pedig 30 perces követési időt tart. Az újszegedi 72-es járat a korábbi 10 perc helyett 15 percenként közlekedik csúcsidőben az iskolai munkanapokon, az iskolaszüneti munkanapokon viszont 20 perc a követési távolság, szombaton és vasárnap pedig 30 percenként indulnak a járatok, a rásegítő járat viszont megszűnt.

Sok helyen húsz perc helyett fél óra lett a követési idő

A 74-es busz szombaton és vasárnap félóránként közlekedik, az utolsó járat 22:10-kor indul a Mars térről. A 75-ös a reggeli csúcs miatt 6:30-kor is indul, este pedig 23 órakor indul az utolsó a Mars térről, 22:30-kor pedig Dorozsmáról. A 76-os reggel 4:35-kor indul először, szombaton és vasárnap félóránként jár. A baktói 77-es iskolaszüneti munkanapokon 30 percenként, iskolai napokon az Új-Petőfitelep – Baktó – Mars tér helyett rövidebb úton, Baktó és a Mars tér között jár. A 79-es busz csak a műszak elején és végén fordul be az eddigi végállomásához, egyébként az 5-ösön marad. A Makkosházáról Újszegedre menő 84-es egész hétvégén 30 percenként indul.

A 7F-es munkanapokon reggel a Mars térről 4:25-kor, Dorozsmáról 4:50-kor indul először. Az utolsó busz a Mars térről 21:20-kor, Dorozsmáról 21:45-kor közlekedik. A 11-es és 21-es menetrendjét a 20-aséhoz igazították. A 13-as csak egy percet tölt a móravárosi bevásárlóközpontnál, és az eddig megszokottnál 2 perccel korábban visszaindul Tarjánba. A dorozsmai 36-os 4:20-kor indul reggel, az utolsó pedig 22:58-kor a Honvéd térről.

Ritkábban jár az 1-es, sűrűbben a 2-es villamos

Március 30-tól az 1-es vonalon a villamos bizonyos időszakokban ritkábban, a 2-es vonalon azonban sűrűbben közlekedik. 

Az 1-es járatait a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon közlekedő vonatokhoz igazították, így óránként csupán egy közlekedik. Az itt megtakarított teljesítményt viszont átcsoportosították a 2-es vonalra, ahol csúcsidőben csökkent a követési idő.

Jelentős a változás a 4-es vonal menetrendjében is, ahol a délutáni 10 perces követési idő 12 percre módosult, az 5-ös trolibusz vonalán sűrítették a járatokat, míg a 7-es járat esetében a napközbeni 15 perces követési idő 9 és 14 óra között 30 percre ritkult. A 8-as troli járat az iskola- és munkaszüneti napokon ritkult. Az utasszámlálás kimutatta, hogy a 9-es és 19-es vonalakról az utasok jelentős része átcsoportosult a 2-es, 8-as járatokra, ezért itt munkanapokon csökkentették a menetszámot.