Hirdetés

Csütörtökön avatják fel a megújult Dugonics teret

Szegedi hírek | 2013. március 25. 12:46
Dugonics tér, avatás
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Csütörtökön délután fél 5-kor ünnepélyesen is birtokba vehetik a szegediek a teljesen újjászületett Dugonics teret. A város legújabb beruházását Botka László polgármester adja át a szegedieknek, majd a téravatók Wolf Kati koncerten és családi programokon vehetnek részt. A belváros rehabilitáció legújabb üteme döntően uniós forrásból, mintegy 730 millió forintból valósult meg.

A Dugonics tér és környéke rekonstrukciója 70 százalékos európai uniós támogatással megvalósult, 2 és fél milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme, amelynek nyomán megfiatalodott és teljessé vált a belvárosi gyalogostengely: így a klinikáktól egészen a Szent István térig tágult ki a szegedi sétálóövezet. 

A fejlesztés a Somogyi utca– Dugonics tér–Árpád tér– Toldy utca–Apáthy utca–Eötvös utca által határolt területet érintette. A kivitelezők fél év alatt a Dugonics téren és környezetében 19 ezer négyzetméternyi felületet építettek át.  Nagyjából 1600 négyzetméteren készült aszfaltburkolat, a terület többi része pedig a Kárász utcához hasonló klinkertéglás burkolatot kapott.

A Dugonics szobor körül megnövekedett a zöld felület és megszépült a 2008-ban műszakilag teljesen felújított szökőkút környéke is, valamint teljesen új utcabútorokat helyeztek el a két téren. 

A nagyáruház előtti parkolók helyén elkészült a Kráter fantázianevű, egy kavics alakú mélyedést formázó szökőkút is, amely nyáron vízpárát szór majd a levegőbe, kellemesebbé téve a tér klímáját. A megszépült belvárosi területre összesen kilenc térfigyelő kamerát is felszereltek.