Hirdetés
Hirdetés

Megyei topcégek: élen az energiaszolgáltatók

Szegedi hírek | 2013. január 4. 13:47
gazdaság, HVG, cégek, árbevétel, rangsor
A HVG az idén is összeállította az 500 legnagyobb árbevételű magyar vállalat 2011-es toplistáját. Csongrád megyéből az most eggyel többen, összesen 16-an szerepelnek a legjobbak között: változatlanul az energiacégek és a Pick Zrt. került fel a megyei dobogóra.

16-an sem érik el a 800 milliárdot

A tizenhat topcég közül 3 az energiaszolgáltatást, 3 az élelmiszeripart, 3 a nagykereskedelmet, 2 a kiskereskedelmet, valamint szolgáltatást, 2 az építő- és építőanyag-ipart, 2 a gumi- és műanyagipart, 1 pedig a gép- és elektronikai ipart képviseli. A top 500-ban szereplő 16 Csongrád megyei vállalat együttesen 775,7 milliárd forintos árbevételt ért el.

Szinte semmit sem változott a Csongrád megyei legmagasabb árbevétellel rendelkező – top 500-as – cégek listája egy év alatt. Míg 2010-ben 15, addig az új listán már 16 megyei cég szerepel:  a legjobbak csapata a szegedi Pharmainvest Kft.-vel gyarapodott.

A megyei cégek dobogósainak listáját most is az energiaszolgáltató cégek vezetik: az első helyen álló GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. az egy évvel korábbi a 23. helyről a 39-dikre csúszott vissza, árbevétele 210,8 milliárd forint volt 2011-ben. A megyei ezüstérmes, az EDF Démász Zrt. is hátrébb csúszott a listán: az 53. helyről a 70-dikre, árbevétele pedig alig több mint fele a gázszolgáltatónak, összesen 126 milliárd forint. Mindkét megyei székhelyű, ám több megyében szolgáltató társaság mutatója csökkent az előző esztendőhöz képest. A dobogó legalsó fokán lévő Pick Szeged Zrt. árbevétele mindössze 58 milliárd forint, a 2. helyezettének a felét sem éri el.

Az érmesek nyomában az EDF Démász Hálózati Kft. áll a még előkelőnek számító 4. helyen. Ötödik a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., majd a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a szegedi ContiTech Rubber Industrial Kft., a szintén szegedi Sole-Mizo Zrt. és a Hansa-Kontakt Kft. következik, a 10. a vásárhelyi Ventas Coffee Hungary Kft. Őket követi a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., a Legrand Magyarország Zrt. Szeged, Tabán Trafik Zrt. Szeged, Villeroy&Boch Magyarország Kft. Hódmezővásárhely, Pharmainvest Kft. és Feketesas Pharma Kft. Szeged.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés