Érdemi egyeztetést követelnek a demonstrálók

Szegedi hírek | 2012. december 11. 01:51
demonstráció, Szegedi Tudományegyetem, Szabó Gábor, rektor, tiltakozás, keretszám csökkentés
Érdemi egyeztetést követelnek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórum résztvevő hallgatók és oktatók. Az eseményen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

A fórum résztvevői a Budapesten megfogalmazott követelésekhez hasonlóan felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg.     Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011. évi alá, állítsák le forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban.

Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta.     “Sokszor elhangzik az a cinikus mondat, hogy senki sem kérdezi meg a békákat, mielőtt lecsapolják a mocsarat. Aki azonban bennünket békának néz, jöjjön ide, s nézzen a szemünkbe” - fogalmazott az akadémikus. A professzor hangsúlyozta, csak jósolni lehet arról, hogy az ország jövőjére milyen hatással lehet a kormány által tervezett intézkedéscsomag. A hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e – tette hozzá. A rektor emlékeztetett: már két éve közös állásfoglalást bocsátottak ki a hazai nagy egyetemek, e szerint a 15-20 százaléknál nagyobb keretszámváltozást nem tudják elviselni sem a fiatalok, sem az intézmények.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)