Szociális munkásokat köszöntöttek

Szegedi hírek | 2012. december 5. 16:45
szociális munkások, elismerés, Solymos László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged címerével ellátott aranygyűrűvel és díszoklevéllel ismerte el az önkormányzat az intézményeiben dolgozó munkatársak egyénekért, családokért, közösségekért végzett áldozatos munkáját a Szociális Munka Napja alkalmából a Kisszínházban szerdán délután.

Szeged önkormányzata 2000 óta minden évben egy napon köszöntet mond a szociális szférában dolgozó munkatársaknak, kollégáknak. Minden évben egy napon elismerést nyújtunk át azoknak, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették a maguk szakterületén – mondta Solymos László.

Kétmilliárd forint jut idén segélyezésre

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy az idén Szeged önkormányzati intézményeiben – a Polgármesteri Hivatalban és a kistérség által fenntartott intézményekben – közel ezer munkatárs dolgozik a szociális szféra különböző területein. Ezek az intézmények mintegy másfél milliárd forintos költségvetésből gazdálkodnak. 

– Sajnálatos módon a szociális területhez hozzátartozik még egy másik szféra is: ez pedig a segélyezés, azaz a természetbeni és pénzbeli ellátások területe – folytatta ünnepi beszédét Solymos László. – Az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt egyre több ügyfél fordul hozzánk, egyre több szegedi az, aki részt vesz valamilyen formában az önkormányzat segélyezési, ellátási rendszerében. Az elmúlt két évben a segélyezésre – pénzbeli és természetbeli ellátásra – fordított összegek másfélszeresére nőttek a városban. Az idei évben pedig már megközelítjük a kétmilliárd forintos határt. Ez azt jelenti, hogy a kollégáknak egyre több ügyféllel kell foglalkozniuk, egyre több gondozottat és ellátottat kell a mindennapokban segíteni, hogy az élet nehézségeit könnyebben tudják átvészelni és elviselni. 

Az alpolgármester utalt arra is, hogy a jogszabályok gyors és folyamatos változása nem segíti a szociális szférában dolgozókat. Jelen pillanatban, az év utolsó napjaiban sem tudni még pontosan, hogy január elsejétől milyen intézményrendszerrel, milyen ellátási formákkal és milyen munkatársi állománnyal fogják Szegeden ugyanezeket a feladatokat ellátni jövőre. 

– A Szociális Munka Napja alkalmából most mi nyújtunk kezet, mi köszönjük meg Szeged város lakossága, a szegedi közgyűlés nevében az egész éves munkáját azoknak, akik az év 365 napján nyújtanak segítő kezet a rászorulóknak – fejezte be ünnepi köszöntőjét Solymos László.

Ezt követően az alpolgármester kitüntetéseket, elismeréseket adott át a szociális szféra területén kimagasló munkát végzett munkatársaknak.

Elismerések, kitüntetések

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított „Szociális Munkáért” Díjban részesült Deák Erzsébet, a Dr. Waltner Károly Otthon fogyatékos személyek otthonának vezetőápolója, valamint Ábrahám Ferencné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény adósságkezelési tanácsadója és Dr. Kovács Ildikó, a Védőernyő a Díjhátralékosokért Alapítvány jogi képviselője.

Szeged Emlékéremmel és Elismerő Oklevéllel köszöntötték Koór Juditot, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény szociális étkeztetés egységvezetőjét, valamint Széles Lászlónét, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény tartós bentlakásos egységének szociális- és gazdasági ügyintézőjét.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja alkalmából Miniszteri Dicséret elismerésben részesült a szenvedélybetegek ellátásában végzett kiemelkedő munkája és oktatói tevékenysége elismeréséül Arany Zoltán Imre, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum egységvezetője.

A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete országos választmányának döntése alapján, fáradhatatlan és magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként a Szociális Munka Napja alkalmából SZIME díjban részesült Király Endréné, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény szakmai vezetője.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Bölcsődék Napja alkalmából Elismerő Oklevelet adományozott a bölcsődék ügye melletti elhivatottság, a kimagasló szakmai tudás és a gyermekvédelem területén együttesen kifejtett széleskörű, eredményes tevékenysége elismerésül a Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzat Bölcsődéi Dél-alföldi Regionális Módszertani Bölcsőde Módszertani Csoportjának. A gratuláló oklevelet a módszertani csoport vezetője, Gyuriczáné Botka Emőke vette át.

Az elismerések, kitüntetések átvétele után a megjelenteket ünnepi műsorral köszöntötték.