Hirdetés Hirdetés

Kaput nyitott a szegedi Konfuciusz Intézet

Szegedi hírek | 2012. október 10. 20:44
Konfuciusz Intézet, Szegedi Tudományegyetem, Ujhelyi István, Solymos László, Szabó Gábor
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítő Konfuciusz Intézet nyílt szerdán Szegeden, az egyetem Dugonics téri központi épületében. Ez – Budapest után – Kína második hivatalos magyarországi oktatási és kulturális intézménye, amelynek a kínai nyelv és kultúra megismertetése mellett jelentős feladata a két ország közötti kapcsolatok erősítése is.

Emlékérem a nagykövetnek

A táblaavató ünnepség keretében Gao Jiant, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetét – miután külszolgálata hamarosan lejár és visszaköltözik hazájába – Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Solymos László, Szeged alpolgármestere Szegedért emlékéremmel köszöntötte a kínai-magyar kapcsolatokban betöltött érdemeinek elismeréseként.

– Egy nemzetközi szinten jegyzett kutatóegyetem, mint az SZTE fejlődése szempontjából elengedhetetlenek a kínai kapcsolatok – jelentette ki Szabó Gábor rektor az intézet ünnepélyes táblaavatóján. Az SZTE rektora kitért arra is, hogy nemcsak kulturális és nyelvi, de gazdasági haszna is van az együttműködésnek. A professzor szerint a régió gazdasági fejlődésében is fontos szerepet játszhat az intézet, amely a hallgatók mellett üzletembereknek is indít a kínai kultúrát, gazdaságot bemutató programot.

A kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítik

A Magyarországon a főváros után másodikként Szegeden létrejött Konfuciusz Intézet megalapításában a szegedi egyetem partnere a Hanban, a Konfuciusz Intézetek kínai központja mellett, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme, Kína egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye volt – mondta a rektor, majd hozzátette, hogy a kínai partner elkötelezettségét jól jelzi, hogy az intézet alapítása rendkívül gyorsan megtörtént, és négy munkatárs is érkezett Sanghajból.

Az intézet létrejötte konkrét együttműködések előtt is megnyitotta az utat, a jogi karra már megérkezett az első tizenöt kínai diák, s hasonló csereprogramokat készítenek elő műszaki és természettudományos területen is – jelentette be Szabó Gábor.

Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta, a most kaput nyitott szegedi intézmény elsődleges célja, hogy nyelvtanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással népszerűsítse a kínai nyelvet és kultúrát, hozzájáruljon a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez. Az intézet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett ingyenes oktatást biztosít két szegedi gimnázium és három általános iskola diákjainak is. Emellett a kínai kultúrát bemutató előadássorozatokat szerveznek, valamint cégek számára üzleti tréningeket is tartanak.

Nagy hagyománya van a kínai-magyar diplomáciának

Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó testületének elnöke, az országgyűlés alelnöke kiemelte: a Kínával való magyar diplomáciai kapcsolatok 63 éves múltra tekintenek vissza. Elmondta azt is, hogy Szeged vezető üzletemberei eddig is tudták, fontos együttműködni a kontinensnyi országgal, mostantól azonban az intézmény segítségével azt is megtapasztalhatják, hogyan kell eredményesen együttdolgozni kínai partnereikkel.

Gao Jian, Kína magyarországi nagykövete hangsúlyozta, a kultúra a két ország közötti kapcsolat alapköve. A diplomata kifejtette, a második magyarországi Konfuciusz Intézet létrehozásánál azért esett a választás az SZTE-re, mert a Szegeden folyó biológiai és élettudományi képzés nemzetközi szinten is kiemelkedő.

A Konficiusz Intézet munkáját egy összesen hétfős, magyar-kínai Tanácsadó Testület segíti, amelynek elnöke az alapításban közreműködő, szegedi Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, alelnöke pedig  Cao Deming, a Shanghai Idegennyelvi Egyetem rektora.