Hirdetés

Lépéselőny programmal segít a szegedi alapítvány

Szegedi hírek | 2012. július 26. 16:09
Kreatív Formák Alapítvány, hátrányos helyzetűek, új szakma
Hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését segíti a jövőben „Lépéselőny Kreatívan” elnevezésű programjával a Kreatív Formák Alapítvány egy uniós pályázat segítségével. A több mint egy évig tartó program végén harmincan kapnak esélyt arra, hogy új szakmájukban el tudjanak helyezkedni.

A szegedi székhelyű alapítvány 2007 nyarán azzal a céllal jött létre, hogy felnőtt korban látássérültté vált személyek számára nyújtson ingyenes segítséget az önálló életvitel visszaállításában és a munkavállalásban a Dél-alföldi régió három megyéjében.

Hátrányos helyzetűeket vezetnek vissza a munkába

 

Az utóbbi évek gazdasági változásai, az átrendeződött munkaerő-piaci viszonyok következményeként az alacsony iskolai végzettségű, szakképesítéssel vagy éppen a modern technológiai ismeretekkel nem rendelkező, aktív korúak nagy része kirekesztődött a munka világából. A foglalkoztatási struktúra változása szükségessé teszi számukra új, piacképes ismeretek elsajátítását, hogy ezzel is növeljék elhelyezkedési esélyeiket.

A Kreatív Formák Alapítvány sikeres pályázata nyomán most olyan programot indít, amelyben a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű emberek számára ad képzési lehetőséget és remény arra, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiacra. 

 

 

– A jövő augusztusig tartó programra szegedi és Szeged környéki, 25 és 55 év közötti, jelenleg nem dolgozó, hátrányos helyzetű emberek jelentkezhetnek. Elsősorban olyanokat várunk, akiknek szakképesítése nem piacképes, vagy akár a 8 általánost sem fejezték be – mondta el Nagygyörgy Éva, a program egyik szervezője.

 

Panzióst és falugondnokot képeznek 

 

Az uniós projekt során először felmérik a jelentkezők készségeit, majd egyéni fejlesztési tervet készítenek. A 34 millió forintos támogatással megvalósuló program során összesen harminc embernek kínálnak lehetőséget arra, hogy új szakmát szerezzen. Húszan úgynevezett OKJ-s vizsgát tehetnek a hat hónapos program végén, ők panziós, falusi vendéglátó szakképesítést kapnak, számukra alapkövetelmény az általános iskola végzettség. Aki ilyennel sem rendelkezik, az megpróbálkozhat a falu és tanyagondnoki képzéssel. Ide tíz főt vesznek fel, a tanulmányok végén pedig oklevéllel ismerik el a részvételt.

 

 

Később is nyomon követik a sorsukat

 

Rácz-Káté Mónika, a program szakmai vezetője elmondta, nagyon széles az a kör, akiken segíteni szeretnének a programmal. Az a céljuk, hogy a ma még hátrányos helyzetű emberek jobban tudjanak érvényesülni a mindennapi életben: nemcsak a munka világába szeretnék őket visszavezetni, hanem azt is megpróbálják elérni, hogy a programban részt vevők körében később nőjön a társadalmi szerepvállalás és így csökkenjenek az egyenlőtlenségek. Ezért a tanfolyamok végén „nem engedik el a kezüket” a részt vevőknek, hanem még fél éven keresztül nyomon követik sorsokat, ha kell, továbbra is segítséget nyújtnak nekik.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés