Hirdetés

Omladozó Vigadó: szeplő a város tüdején

Szegedi hírek | 2012. július 15. 23:35
Vigadó, Liget
Miközben az elmúlt tíz évben közel kétszáz millió forintot költött a város az újszegedi Erzsébet-liget fejlesztésére, a Liszt Ferenc sétány középső részén a magántulajdonban lévő egykori Vigadó tovább omladozik.

Egy évtized alatt teljesen megújult a város tüdejének nevezett újszegedi Erzsébet Liget. Az önkormányzat játszóparkot alakított ki az egykori vidámpark területén, felújították a szabadtéri színpadot, új parktükröket alakítottak ki, renoválták a Torontál téren álló szökőkutat, uniós támogatással pedig kerékpáros centrum létesült. A liget középső részén a Vigadó, az egykor virágzó újszegedi szórakozóhely ma hajléktalanok tanyája.

Sokat költött a város a liget fejlesztésére

 

Az újszegedi húszhektáros terület rekonstrukciója 2000-ben kezdődött. Első lépcsőben a fősétány felújítását, a közvilágítás korszerűsítését, a szabadtéri színpad átalakítását és több kilométer út építését valósították meg. Az egykori vidámpark helyén kialakították a Játékok kertjét, ahol az extrém sportok kedvelői is otthonra találtak. 2010 novemberében pedig átadták az uniós támogatással 100 milliós költséggel megvalósult kerékpáros centrumot. Így az elmúlt évtizedben összesen 200 milliót forintot költött a város az újszegedi liget megfiatalítására. 

 

Még a világháború idején is táncoltak benne

 

A szépülő környezetben azonban csaknem két évtizede áll elhagyatva, egyre romosabb állapotban az újszegedi Vigadó. A magántulajdonban lévő ingatlan évről-évre csak pusztul: ma már leginkább hajléktalanok alkalmi tanyája az egykor szebb napokat megélt zenés szórakozóhely.

Kalandos utat járt be az elmúlt több mint száz esztendő alatt az újszegedi Vigadó. A nagyárvíz utáni újjáépítés idején nyerte el mai formáját az újszegedi liget: 1883-ban készült el a Vigadó és a hozzá tartozó cukrászda: földszintes, favázas épület volt, nagy táncteremből, egy bormérő helyből, két öltözőből, két étkezőteremből, konyhából és egyéb apróbb helyiségekből állt.

Az 1886. évi szegedi kolerajárvány idején kórházként használták. 1903-ra nagyon megrongálódott, előbb le akarták bontani, ám végül nem kis befektetéssel mégis helyreállították. A szerb megszállás idején az épület újra leromlott, 1922-ben tették rendbe. A második világháború idején minden tavasszal kinyitott a Vigadót és bálokat, táncmulatságokat tartottak benne.

A háború után az elhanyagolt épületet újra rendbe hozták, majd az 1960-as években a Vidámpark része lett: a következő két évtizedben élte igazi virágkorát. 1992-ben magántulajdonba került, a szórakozóhely hanyatlása ekkor kezdődött.

 

 

A város megvette volna – a tulajdonos túl sokat kért

 

A játszópark melletti leromlott állapotú Vigadó ügyét eddig már többször megpróbálta rendezni a város. Mivel a terület magántulajdonban van, az önkormányzatnak a telek tulajdonosával 

kellene megegyezni, ám eddig nem sikerült alkut kötni.

A város – utoljára három éve – közel ötvenmillió forintot ajánlott fel a ligetben lévő területért, mivel az soha nem lesz építési telek. Ám az ingatlan tulajdonosa több mint a kétszeresét, százmilliónál is többet kért érte. Azóta pedig nem is jelentkezett. Hivatalos közgyűlési döntés sem született az ügyben. Így az egykor patinás szabadtéri szórakozóhely változatlanul tovább pusztul, mára a liget szégyenfoltja lett.