Okos mérőket szerel fel az áramszolgáltató

Szegedi hírek | 2012. július 9. 16:56
okos mérők, EDF-DÉMÁSZ, áramfogyasztás, takarékosság
Az EDF Démász 52 településen 3 ezer okos mérőt szerel fel ügyfeleinek. A kísérleti programban résztvevők kipróbálhatják, hogy másként gazdálkodnak-e az energiával, ha folyamatosan nyomon követhetik a fogyasztásukat, s a tudatosabb energiafelhasználás révén költségmegtakarítást érhetnek el.

Lényeg: a költség

„Arra vagyunk kíváncsiak, amire az ügyfelek is, hogy érdemes-e változtatni a fogyasztási szokásokon. Az okos mérőktől azt várjuk, hogy tudatosabb energiafogyasztással a szolgáltatók és a fogyasztók is költséget takaríthatnak meg.” 

Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője

A magyarországi villamosenergia-elosztók elkezdték az úgynevezett okos mérési rendszer bevezetésének előkészületeit jelentő pilot projekt megvalósítását. Közösen egy országos kísérletet indítanak el, amelynek célja az okos mérés magyarországi elterjesztésének műszaki, gazdaságossági vizsgálata, a jövő intelligens elosztóhálózatának egyik alapját jelentő okos mérés technológiájának integrálása az egyéb hálózati rendszerekhez. A teszt programban országosan közel 20 ezer okos fogyasztásmérőt szerelnek fel a kiválasztott háztartásokban és vállalkozásoknál.

 

52 településen 3 ezer okos mérőt szerelnek fel

 

Az EDF Démász Hálózati Kft. szolgáltatási területén 52 településen 3 ezer okos mérőt szerelnek fel. A kísérleti programban résztvevő ügyfeleket statisztikai módszerekkel választották ki. Ők

költségmentesen próbálhatják ki, hogy másként gazdálkodnak-e az energiával, ha folyamatosan nyomon követhetik a fogyasztásukat.

Az okos mérők a fogyasztásmérők – áram, gáz, víz, – új generációja, melynek egyik legfőbb előnye, hogy biztosítja az ügyfelek számára energiafelhasználásuk átláthatóságát, hiszen a folyamatosan rögzített fogyasztási adatok a kijelzőn vagy az interneten megjeleníthetők. Az ügyfelek összehasonlítást végezhetnek az egyes napok, hetek, vagy akár hónapok energiafogyasztásai között, így pontosan nyomon követhetik a fogyasztásukat, és a tudatosabb energiafelhasználás révén költségmegtakarítást érhetnek el.

Az okos mérők villamos hálózaton keresztül vagy mobil kommunikációs összeköttetés révén kapcsolatban vannak az elosztó mérőközpontjával, így a rögzített fogyasztási adatokat automatikusan továbbítják a szolgáltató központjába. Ennek köszönhetően a fogyasztónak már nem kell bediktálnia a mérőóra állását, és a rendszer havi szinten is lehetővé teszi a tényleges fogyasztáson alapuló számlázást, vagyis az ügyfél minden hónapban pontosan annyit fizet, mint amennyit elfogyasztott.

 

 

Levélben keresik meg az ügyfeleket

 

Az EDF Démász Hálózati Kft. szolgáltatási területén július közepén kezdődik az okos mérők felszerelése. A kísérleti programba bevont ügyfeleket előzetesen levélben tájékoztatja a szolgáltató.

Az új mérőt a régi helyére fogják felszerelni, ez semmilyen költséggel nem jár a fogyasztó számára. Az ügyfelek néhány hónapon belül megkapják a fogyasztási adatok monitorozásához szükséges internetes felület elérési lehetőségét, így egy egyszerű regisztrálás után nyomon követhető lesz saját villamos energia fogyasztása.

 

Egy év múlva együtt értékelnek

 

Az EDF Démász Hálózati Kft. megbízásából az Ipsos kutatócég képviseletében kérdezőbiztos fogja személyesen felkeresni egy kérdőív kitöltése céljából. A felmérés első hulláma a mérők felszerelése után, várhatóan még az idén lezajlik. Ezt követően, nagyjából egy évvel később ismét megkérdezik az érintett fogyasztókat, és a két felmérés eredményeit összevetve készítenek elemzést arról, hogy az okos mérők használata milyen mértékben alakította át a fogyasztási szokásokat, és átlagosan mekkora költségmegtakarítást értek el vele.