Közösen tiltakoztak az antifasiszták és a baloldal

Szegedi hírek | 2012. július 5. 18:42
MSZP, szélsőségesek, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége
Egy szélsőséges nézeteknek teret adó szegedi rendezvény, az Egyesült Magyar Ifjúság által szervezett Délvidéki EMI-tábor megrendezése ellen tartott tiltakozó sajtótájékoztatót csütörtökön a Megyeháza előtt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és az MSZP városi szervezete.

Miután a szerbiai Magyarkanizsán nemkívánatosnak nyilvánították a szélsőséges eszméket terjesztő tábort, a megyei kormányhivatal egyik intézménye, az Újszegedi Rendezvényház nyújtott „segítő kezet” és adott helyett változatlan tartalommal péntektől a háromnapos rendezvénynek.

Nem vezet út visszafelé a történelemben

 

Kozma József, az MSZP városi elnöke újságíróknak elmondta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal elérkezettnek látta az időt, hogy közpénzből aktívan támogasson egy rendezvényt, amelyen hangot kaphatnak szélsőséges megnyilvánulások is. Az állam hivatalnokainak tudniuk kellene, hogy a kirekesztés, a szélsőségesen jobboldali megnyilvánulások nem élvezhetnek állami segítséget, sőt egy demokratikus állam hivatalnokainak féltékenyen kellene vigyázniuk arra, hogy tisztességgel, kiegyensúlyozottan, szélsőségektől menetesen szolgálják a nemzetet.

A baloldali politikus szerint a kormányhivatalt vezető politikus is felelős azért, hogy közpénzből fenntartott közintézményben megosztó, Európa-ellenes, Magyarország vállalt és vallott demokratikus törekvéseit elutasító, a haladással szembeforduló nézeteknek hangot adó eseményt szervezhetnek Szegeden. 

– A magyarság útja a 21. században a szélsőségektől mentes, békés, európai nemzetépítés és az integráció, csak az összefogás az, aminek mentén tovább lehet haladni. Út csak előre vezet a történelemben, visszafelé már nem! – mondta Kozma József.

 

 

Magyarkanizsáról szorították ki a tábort

 

– Minden antifasisztának van nemzeti érzése és úgy gondolom, hogy minden magyarnak fáj Trianon. Nem az a gond, hogy ilyen kérdésekről bárki is beszél, hanem hogy, megvizsgálva az EMI-tábor programját kiderül, ez a szélsőjobb gondolatoknak a gyűjtőhelye – mondta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének országos elnöke, aki megállapítását többek között a meghívott előadók névsorára alapozta. 

Elmondta, olyan szélső jobboldali, rasszista nézeteket valló előadókat hívtak meg a táborba, mint Szávay István jobbikos képviselő, Zétényi Zsolt, aki a Jobbik 2010-es alkotmánybíró jelöltje volt, valamint azt a Pozsonyi Ádámot, aki 2009-ben a nácikhoz hasonló módon azt javasolta, hogy a liberális gondolatokat tartalmazó könyveket meg kell semmisíteni a könyvtárakban. A harmadik napon pedig Gaudi Nagy Tamás jobbikos képviselő is előadást tart – ezzel nyíltan be is vallják a szervezők, hogy egy szélsőjobbos műhelyről, egy rasszista ideológiát sugalló programsorozatról van szó. 

– Tudjuk azt is, hogy Magyarkanizsáról kiszorították ezt a tábort a szerb antifasiszták. Így kerülhetett egy olyan helyre, ahol ennek hivatalosan nem szabott gátat egy antifasiszta érték.

 

Állami cégek is „zsebbe nyúltak”

 

A legnagyobb probléma az, hogy egy magát demokratikusnak mondó kormánypárt, ezer szállal kötődik a szélső jobboldalhoz és teret ad egy ilyen rendezvénynek.  Ebben az esetben ugyanis azt tapasztalhatjuk, hogy egy állami intézmény, az adófizetők pénzéből támogatja ezt a rendezvény – ez pedig igazán aggasztó, mert ha egy szomszédos ország úgy ítéli meg, hogy nem helyén való teret adni egy ilyen rendezvénynek, akkor nem kellene a jó szomszédság politikáját is semmibe véve itt, Szegeden teret adni ennek a rendezvénynek. Ez dacolás egy szomszédos állam által vallott értékekkel, mert a magyar kormány felvállalta ezt a rendezvényt, hiszen a harmadik napon a Fidesz volt államtitkára, Becsei Zsolt is szerepel az előadók között, aki továbbra is miniszteri megbízottként tevékenykedik – mondta Hanti Vilmos.

Az elnök elmondta azt is, a rendezvényt támogató megyei kormányhivatalon kívül olyan cégek, szervezetek is segítik a tábort, mint az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., egy jobbikos alapítvány, a Diákhitel Központ Zrt., a Bethlen Gábor Alap – egyszóval ezer szállal kötődik az államhoz a program.

 

 

A tűzzel játszani nem szabad 

 

Farizeus képmutatás, amikor egy miniszter egy-egy holokauszt megemlékezésen megjelenik, mert ott látszólag azt demonstrálják, hogy milyen demokraták: elítélik a rasszizmust, miközben a másik kezükkel egy ilyen, szélsőjobbos gondolatokat képviselő tábort támogatnak. Ez játék a tűzzel és mindenképp elítélendő – jelentette ki az antifasiszta szövetség elnöke. 

Hogy mindez hová vezet? – tette fel végül önmagának a kérdést Hanti Vilmos. Szerinte mára Magyarországon a demokratikus értékrend minimalizált szintre süllyedt, ha a szélsőjobbal ennyire kokettál a jelenlegi kormány, akkor egy következő választáson – ha szüksége lesz a radikális pártra – akár egy szélsőjobb oldali koalíció is megvalósulhat. Ez pedig komoly veszély Magyarország számra.