Hirdetés Hirdetés

A Tisza-part lehet hazánk kínai kikötője

Szegedi hírek | 2012. július 3. 19:11
Szegedi Tudományegyetem, Sanghaj, szerződés
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor és a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem rektorhelyettese, Yan Li kedden az SZTE Dugonics téri Rektori Hivatalában.

Konfuciusz Intézet nyílik Szegeden

Szeptemberben Konfuciusz Intézet nyílik Szegeden, amelynek legfőbb feladata a kínai nyelv oktatása lesz, emellett azonban nyelvkönyveket is kiadnak, kínai nyelvtanárokat képeznek, valamint népszerűsítik Szegeden a távol-keleti ország kultúráját és nem utolsó sorban igyekeznek a két ország gazdasági kapcsolatait is erősíteni. Őszig, az intézet megnyitásáig 3 ezer kötetes kínai könyvtár és öt anyanyelvi tanár is érkezik majd a Tisza-parti városba.

A megállapodás szerint ősztől tíz kínai diák tanulhat majd a szegedi egyetem jogi karán, de magyar hallgatókat is várnak Sanghajba. A két távoli egyetem és város között az első tárgyalások már tavaly októberben elkezdődtek, s kevesebb mint egy év alatt megszületett az első kézzel fogható eredmény – mondta Szabó Gábor rektor. Hozzátette: mind a tavalyi kapcsolatfelvételben, mind pedig annak fejlesztésében nagy szerepet játszott Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet alapításának kezdeményezője. 

 

Szeged – Sanghaj szerencsés páros

 

A szegedi rektor szerint a jogi karon induló együttműködés a jövőben más karokra is ki fog terjedni: vannak olyan területek – például a szociológia –, ami iránt szintén mutatkozik érdeklődés, de Szegeden nem a jogi karon oktatják. Szabó Gábor úgy fogalmazott, a két intézmény karaktere szerencsésen kiegészíti egymást, hiszen, a sanghaji universitas viszonylag fiatal, de nagyon dinamikusan fejlődő egyetem, amely érdeklődik a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogi kara iránt.

A két távoli város és annak egyetemei között létrejött kapcsolat nemcsak az SZTE stratégiájába illik bele, hanem Szeged is érdekelt abban, hogy egyfajta kínai kikötővé váljon. Az oktatás és gazdaság terén létrejövő kínai-magyar együttműködés Szeged számára is kitörési pontot jelenthet – mondta el a rektor.

 

 

Zöld jelzés a magyar befejtetőknek

 

Yan Li, a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel rektorhelyettese a megállapodás aláírása utáni sajtótájékoztatón kifejtette: hallgató- és oktató-csereprogramokat, kutatási és innovációs együttműködést terveznek. Mint mondta, szükség van olyan szakemberekre, akik ismerik a kínai, a magyar és az európai jogot, ezért biztos abban, hogy szép jövő előtt a két egyetem együttműködése. A rektorhelyes elmondta, Kína napjainkban a gazdasági fejlődés élén jár, s az együttműködéssel a magyar befektetők Kína felé nyitását is szorgalmazzák, ezzel támogatva Magyarország fejlődését. A jövőben ugyanis magyar diákoknak is lehetőségük lesz Kínában tanulni jogot, politikát, szociológiát és közgazdaságtant.

A találkozón Szentmártoni Lívia, a kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízott bemutatta a vendégeknek a szeptemberben Szegeden megnyíló Konfuciusz Intézetet.