Fiatal muzsikusoknak szerveznek mesterkurzust

Szegedi hírek | 2012. június 27. 15:43
Szegedi Művészeti Akadémiát és Mesterkurzus, Zeneművészeti Kar
Az országban egyedülálló módon idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg ifjú muzsikusoknak a Szegedi Művészeti Akadémiát és Mesterkurzust a SZTE Zeneművészeti Karán. Július 6. és 14. között koncertek és kortárs zenei verseny is színesíti a rendezvénysorozatot.

A magyar zenét népszerűsítik

A VIII. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus programsorozatához kapcsolódóan július 13-án a Fricsay-teremben rendezik meg a IV. Szegedi Kortárszenei Versenyt, amelynek célja az 1945 utáni magyar zene népszerűsítése. A verseny zsűrijének elnöke Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző lesz.

Az elmúlt években a szegedi önkormányzat, a szabadtéri játékok és a nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság támogatásával megszervezett rendezvénysorozatra nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is szép számmal jöttek érdeklődő muzsikus növendékek. Így a programsorozat mára nemzetközivé vált: többek között érkeztek már szerb, román, lengyel, német, spanyol és kínai muzsikusok is Szegedre az elmúlt években.

A zenészek számára nagy vonzerőt jelentett, hogy a kurzusokat kiemelkedő, ismert és neves szakemberek vezették.

A hagyományokhoz híven most is indul nyári képzés például énekből, zongorából, hegedűből, fuvolából és ütőhangszerekből. Ezen a nyáron a kar két tanára, Temesi Mária és Andrejcsik István operaénekes vezeti a magánének mesterkurzust. A hangszeres növendékek Kerek Ferenc zongoraművész, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Boros József trombitaművész, Bozóki Andrea gitárművész, Csanádi László orgonaművész, Maczák János klarinétművész, Siklósi Gábor ütőhangszerművész, Sin Katalin gordonkaművész, Lőrincz László blockflöteművész, Tóth Györgyi oboaművész, Varga Laura fuvolaművész, Vizsolyi Lívia fagottművész és Csikota József fúvószenekari karmester segítségével csiszolhatják hangszeres tudásukat.

A képzésekhez július 14-ig hat helyszínen – többek között a Móra-múzeumban, a REÖK-palotában, a zsinagógában, a minorita templomkertben és az alsóvárosi tájházban – ingyenes koncertsorozat is társul, ahol a kurzusokat vezető neves muzsikusok és a legjobb hallgatók lépnek a közönség elé.