Hirdetés

Letették a klinikai tömb alapkövét

Szegedi Tükör | 2012. június 1. 11:05
szegedi tükör - 2012. június, klinika, botka lászló
Jövő év végére teljessé válik Szeged egészségügyi integrációja: a felépülő új klinikai tömbben koncentrálódik majd az összes műtéti szakma. Az országosan is mintaértékű modell kialakítása már 2005-ben megindult az intézményrendszer összeolvasztásával.

Már 2005-ben megindult az a folyamat, amelynek végén, 2013 decemberére megvalósul az országos mintának számító teljes egészségügyi integráció Szegeden. Hét évvel ezelőtt a városi közgyűlés és az egyetem szenátusa összeolvasztotta a szegedi gyermekkórházat, valamint az egyetemi gyermekklinikát. Ezt követően, 2007 októberében megvalósult a város egészségügyi rendszerének – a teljes fekvőbeteg- és szakellátás – integrációja. Az orvoslás így egy kézbe, a Szegedi Tudományegyetem irányítása alá került.
A most épülő új klinikai tömbbel teljes lesz az egység: az új klinika két oldalán épülő szárnyakkal egyetlen épületben koncentrálódik majd az összes műtéti szakma és a sürgősségi ellátás. A beruházás alapkövét május közepén tették le. Az elmúlt 30 év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházása összesen 12,3 milliárd forintba kerül, ebből 11 milliárdot uniós támogatás fedez.

Letették a klinikai tömb alapkövét


Botka László polgármester emlékeztetett: ahhoz, hogy ez építkezés most elkezdődhessen, kellett, hogy annak idején sikeresen pályázzon és lobbizzon a városvezetés a Bajnai-kormánynál és az Uniónál. A beruházás előkészítéseként pedig 728 millió forintból kiszélesítették a leendő épülethez vezető utcát, korszerűsítették a közműveket, további 324 millió forintból pedig átépítették a Semmelweis utcát. Az önkormányzat tehát mintegy egymilliárd forintból támogatta a beruházást, amelyre 686 millió forintos uniós támogatást nyert. A város egyébként továbbra is segít minden egészségügyi beruházást. Az integráció óta is minden évben 100 millió forinttal támogatja az egészségügyi fejlesztést, emellett azonban plusz segítségre is számíthat az egyetem. Tavaly például a gyermekklinika 380 millió forintos műszerfejlesztési pályázatához a 10 százalékos önrészt az önkormányzat biztosította.