Hirdetés

Botka László: A rendet a szabadság szüli

Szegedi Tükör | 2012. június 1. 11:52
szegedi tükör - 2012. június, szeged napja 2012, dobozy attila
Szeged napja alkalmából díszközgyűlést tartott az önkormányzat a városháza előtt, a Széchenyi téren. Botka László polgármester ünnepi beszédében egyebek között azt mondta, a városnak nincs szüksége a kormány gyámkodására. A díszpolgári címet Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszor vehette át.

Szegednek van törvénye, szabadsága, belátása és lelkiismerete. Ezek korlátozzák, a királyi kamara és a kormány gyámkodására nincs szüksége – ez a szegediség lényege 1719-től, vagyis azóta, hogy Szeged a szabad királyi város címet megkapta – mondta Botka László a Szeged napja alkalmából tartott beszédében a díszközgyűlésen. A polgármester szerint ezek az értékek teszik Szegedet azzá, ami: példaértékű, irigyelt európai régióközponttá. Kiemelte: a város közössége eltérő hitű, szokású, neveltetésű és világnézetű emberekből áll, de nem ezek a dolgok, hanem a  teljesítmény, a szorgalom, a tehetség tesz különbséget.

Dobozy Attila lett Szeged új díszpolgára

A Szegedért emlékérem, a díszpolgári cím és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjak átadása kapcsán elmondta: van ok az örömre, mert nagyszerű teljesítmények előtt hajtunk fejet, de van ok az aggodalomra is, mert a nagy dolgok csak szabadságban születhetnek.

Kitüntetettek

Pro Urbe Díjjal tüntették ki a városi ünnepségen Galambos Gábort, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánját és Lázár Györgyöt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát. Szegedért emlékérmet vehetett át Karikó Teréz Liszt-díjas operaénekes, Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász, Székely Lőrincné, a Szent Gellért Plébánia Nyugdíjas Szervezet vezetője, Szénási Róbert k arosszérialakatos, valamint posztumusz Szegedért  emlékérem elismerésben részesült Körtvélyessy Péter, a Szegedi Vízilabda Egylet elnöke. Díját özvegye vette át. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet kapott Csiszár Katalin, a biológiai tudományok doktora, a Honolului Egyetem kutatója, valamint Minamizuka  Shingo professzor, Rózsa Sándor- kutató.

A két éve regnáló új hatalom viszont szabadság helyett rendet ígért, ő pedig József Attilával szólva nem ilyennek képzelte a rendet – az ünnepség egyébként a Levegőt! című verssel kezdődött, amelyet Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház művésze mondott el. A polgármester kiemelte: a hatalom a város szabadságjogait, önkormányzatiságát, intézményeit kívánja elvenni. A rendet a szabadság szüli, és az a rend, ami félelemben épül, megöli a sokszínűséget, és megfojtja a kreativitást. Szegednek most is van törvénye, szabadsága, belátása és lelkiismerete, a királyi korona és a kormány gyámkodására továbbra sincs szüksége – Szeged polgármesterei 300 éve ugyanezt mondják. Szerinte „súlyos fekély a nemzet lelkén” a gyűlölködés, a szegediek viszont példát kell, hogy mutassanak, mert ők tisztelik egymást, és az itt élőknek nem kell ellenség a hazaszeretethez.
A városháza előtt tartott díszközgyűlésen átadták Szeged díjait is. Dobozy Attila bőrgyógyász-professzor, akadémikus vehette át a város legmagasabb rangú elismerését, a díszpolgári címet. Botka László a díj átadásakor úgy fogalmazott: Dobozy megfogadta a Nobel-díjas szegedi tudós,  Szent-Györgyi Albert mondatát: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla. A Széchenyi-díjas professzor azt mondta, számára azért kedves a díj, mert a szülőföldjétől kapta. Szegedre befogadó városként gondol a családja, mert felmenőik Romániából, a Felvidékről és a Szerb Királyság területéről jöttek ide, és őket a város befogadta. Köszönetet mondott minden szegedinek a családja nevében, de az egyetem nevében is, amely Kolozsvárról került a Tisza-partra, ahol „gavallér módon, bőkezűen fogadta a város” az  intézményt, legszebb területét és épületét adományozva neki. Dobozy Attila tehát, ahogy fogalmazott, nemcsak az otthont, de munkahelyét és pályáját is Szegednek köszönheti. Nevéhez – többek között – a pikkelysömör lézeres gyógyítása, a szénanátha UV-sugaras és a bőrdaganatok fényterápiás kezelése kötődik. Több mint négyszáz tudományos közleménye közül világszerte idézik, amelyekben a szervezet immunológiai károsodásának a Kaposi-szarkómás bőrdaganat kialakulásában játszott szerepéről vagy a hámsejteknek passzív és aktív védekezéséről írt –  munkatársaival együtt.
A mintegy háromórás ünnepségen közreműködött többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus, a Szeged Táncegyüttes, a MÁV Hazánk Kórusa, az Erkel Ferenc Vegyeskar és a Szegedi Harsona Együttes, valamint Fekete Gizi, László Boldizsár és Kelemen Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.