Hirdetés

Kvóták és indulások

Szegedi Tükör | 2012. április 5. 13:03
szegedi tükör - 2012 április, vajda attila, kajak-kenu, edf démász szegedi ve
Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE kajakosai és kenusai többségének a május létfontosságú hónap lesz. A szakágak készülnek: van, aki még csak az olimpiai kvótáért harcol, más pedig már az ötkarikás részvételért. A női kajakosok a szegedi vb-n az összes kvótát megszerezték, így már „csak” azt kell eldönteni, milyen összeállításban utazik a szakág augusztus 4-én reggel Londonba.

Az elmúlt évet kihagyta, ám már versenyre kész a szegedi klub háromszoros olimpiai bajnoka, Douchev-Janics Natasa, akire az első komoly feladat május 18–20-án vár.
– A május közepi válogatón egyesben kell jól szerepelnie, a csapathajók kijelölése csak ezután történik. Ha valamelyikünk megkaparintja az egyes indulás jogát, a másiknak találnia kell egy másik párt, úgyhogy én is gondolkodok azért alternatív megoldásban – fogalmazott Douchev-Janics, aki elárulta: szegedi klubtársával, Kárász Annával már kipróbálták magukat együtt, és jól is mentek. Bár az tény, Douchev-Janics Kovács Katalinnal alkotott duója is szóba kerülhet. Kvóták és indulások
Nem túl jó a helyzet a férfi kenusoknál: a négyből még csak egy kvóta van meg, az pedig a szegedi Vajda Attila nevéhez fűződik C1 1000 méteren. Ezren a páros és kétszázon az egyes még nyitott.
– Elvben olimpiai bajnok tanítványomnak, Vajdának június 15–17-én lenne az egyetlen válogatója London előtt: ha akkor nyer, ő indul az ötkarikás játékokon. Ám szeretném, ha egy kicsivel hamarabb, mondjuk már május végén eldőlne ez a kérdés, hiszen akkor három héttel több lenne az olimpiai felkészülés. Horváth Gabinak viszont május első hétvégéjén nyernie kell itthon, a szegedi Maty-éren a C1 200 métert, majd Poznanban az első két, kvótát még nem szerzett nemzet versenyzője között kell végeznie – nyilatkozta Vécsi Viktor, a kenusok edzője.
A férfi kajak szakágban a nyolcból hét olimpiai kvóta megvan: az öt versenyszámból ezer méteren a négyes és a páros, valamint kétszázon az egyes szerezte meg, míg ezren az egyes és kétszázon a páros nyitott. Ha összeszámoljuk, tíz kajakos teljesítheti mindezt, ám csak nyolc utaztatható ki Londonba, ez a szakág maximum versenyzői létszáma az olimpián.
A Sík Márton, Beé István egységnek május elején az első olimpiai válogatón meg kell nyernie a K2 200 métert, akkor mehet a poznani pótkvalifikációs viadalra. A többieknek a májusi második válogató a fő feladat: a Petrovics Máté, Hasanovics Dávid és a Császár Gergely, Bozsik Gábor duó akkor bizakodhat egy négyes szereplésben, ha K2 1000 méteren az első hét között végez május közepén, szintén a Maty-éren.