Hirdetés

10 éves a Szegedi Pinceszínház

Szegedi Tükör | 2012. április 5. 12:46
szegedi tükör - 2012 április, szegedi pinceszínház, kancsár józsef
Örkény István születésének centenáriumán az író világsikerű tragikomédiája, a Tóték előadás-sorozatával ünnepli alapításának tízéves jubileumát a Szegedi Pinceszínház.

Száz éve született a 20. század egyik legnagyobb magyar (dráma) írója, Örkény István – a centenárium alkalmából állította színpadra legnépszerűbb tragikomédiáját, a Tótékat Czene Zoltán a Szegedi Pinceszínházban. A fiatal színházi szakember 2003-tól 2010-ig a Szegedi Egyetemi Színpad vezetőjeként már több produkciójával is bizonyított – ma már az alapításának 10. évfordulóját ünneplő Dugonics téri magánteátrum munkatársa. A Pinceszínház premier előtti sajtótájékoztatóján a produkció saját tervezésű színpadképe előtt ülve elmondta: a sok mindent meghatározó intim stúdiótérből indultak ki. Örkény özvegyének, Radnóti Zsuzsa dramaturgnak az engedélyével az eredeti mű frissen elkészített, ötszereplős változatát játsszák. A Tóték kisregényváltozatát bevezető mottót választották kiindulópontul: „Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát,  marad-e utána egy kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!”

10 éves a Szegedi Pinceszínház

A rendező hangsúlyozta: a Tótékban nem a háború érdekli, hanem a személyiségen belüli torzulásokat vizsgálják.  Tragikomédiáról lévén szó, szeretnék, ha végigkacagná a közönség az előadást, majd valódi katarzisként hatna a csattanó. Tót szerepét Rácz László, az őrnagyot Kancsár József, Tótnét Papp Gabriella, Ágikát Kancsár Orsolya játssza. A több epizódszerepből összegyúrt Postást Varga Bálint kelti életre. A produkcióban közreműködik tizenhat statiszta is: a falu közösségét jelenítik meg a színpad hátterében. Az előadást szeretnék a következő évadban is műsoron tartani.
Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója elmondta: május végén monodráma-találkozót szerveznek. Többek között az Egy őrült nő naplóját, a Világvége.hu-t, a Gogol-féle Egy őrült naplóját, a Göncz Árpád darabjából készült Madát is játsszák. Készülnek a június 28-án induló X. Szegedi Várjátékokra is: saját bemutatóként Ádám Tamás rendezésében A peleskei nótárius című népszínművet állítják színpadra.