Hirdetés

Új lakók és programok a vadasparkban

Szegedi Tükör | 2012. április 5. 12:35
szegedi tükör - 2012 április, szegedi vadaspark
Tereprendezéssel kezdődött a tavasz a Szegedi Vadasparkban: a 45 hektáros erdős területen bőven akad tennivaló. Összegyűjtik az avart, megvizsgálják a fák állapotát, növényeket ültetnek, karbantartják a kifutókat. A főbejáratnál színes tulipántenger fogadja a látogatókat, majd a legújabb lakókkal, a pápaszemes pingvinekkel találkozhatunk, akikről a Zoo Típusú Találkozások bemutató programján sok érdekességet megtudhatunk.

Új lakók és programok a vadasparkbanAz apró termetű madarak kíváncsian a parton totyognak, de az első hirtelen mozdulatra vagy zajra medencéjükbe menekülnek. A látványetetéseken nagyjából 100 halat tüntetnek el a pingvinek – ez napi adagjuk harmada. Rövid séta után érünk el a zsiráfházig, amelyet európai uniós és önkormányzati támogatásból építettek fel. A Szegedi Vadaspark vezetősége nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésekre, hogy a visszatérő vendégeket is új látványosságok fogadják. A 2000-es évek eleje óta dinamikus fejlődésnek indult a vadaspark: oroszlán, szurikáta, tigris – csak néhány azok közül az állatok közül, amelyekre nagyon sokan kíváncsiak, s amelyek az elmúlt években kerültek ide. Az új főbejáratot 2008-ban adták át, ebben az évben gepárd, rozsomák, krokodil költözött be a vadasparkba, majd 2009-ben tigrissel, észak-kínai párduccal bővült a gyűjtemény. Új lakók és programok a vadasparkban
Tavalyelőtt a Kárpát-medencei bemutatót adták át, tavaly a zsiráfok, idén pedig a pingvinek jöttek. Velük együtt a   látogatószám is folyamatosan nő: tavaly 185 ezren fordultak meg a parkban, amely a 2010-es évhez képest 30 százalékos emelkedést jelentett. Idén rendhagyó, új programokkal is készül a vadaspark.
Az állatokkal kapcsolatos előadások,  ismeretterjesztő foglalkozások mellett kulturális műsort terveznek. Június 9-én a Szegedi Szimfonikus Zenekar játszik a látogatóknak – tudtuk meg Endrédi Lajos gyűjteményi vezetőtől, akit a jövőbeli tervekről is kérdeztünk. Tervezik többek között az Ázsia-ház felújítását, amelyet a Szegedi Vadasparkért Alapítványnak nyújtott egyszázalékos felajánlásokból valósítanak meg. Ide binturong és ködfoltos párducot költöztetnek. A bemutatót gyermeknapra szeretnék átadni. Pályázati támogatás függvénye, hogy 2013-ban költözik-e fókaborjú a vadasparkba. A róla szóló előadásokkal, és az állat bemutatásával a tenger élővilágának problémáira is fel szeretnék hívni a gyerekek figyelmét. A látogatói igényekről több felmérés is készült, ezekből az derült ki, hogy a vastagbőrűeket hiányolják a legtöbben. Ezért várhatóan 2014-ben fekete orrszarvú is érkezik a Szegedi Vadasparkba.