Hirdetés

Tehetség Napja 2012

Szegedi Tükör | 2012. április 5. 12:30
szegedi tükör - 2012 április, tehetség napja
– A tehetség mindenkiben ott szunnyad, néhány év munkája alatt kiderül, kiből, mit lehet kihozni – vallja Sigmondné Erős Andrea. A Király-König Péter zeneiskola tanára a közelmúltban vehette át a Szeged Ifjú Tehetségéért díjat. Volt tanítványa, Andrejcsik Bóbita pedig a Szeged Ifjú Tehetsége díjat.

Ezzel azokat a szegedi pedagógusokat és diákokat jutalmazzák, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak valamilyen területen. Sigmondné Erős Andrea 22 éve tanít. A zongorázást Vácon kezdte el, Nagy Lászlóné volt a tanára. Később Szegedre költözött.  Lucz Ilonánál végzett a zenekonzervatóriumban, majd a főiskola zongoratanári szakán. – A családomban senki sem játszott hangszeren, édesanyám vitt el a zeneiskolába. Bevallom, az elején nem nagyon szerettem gyakorolni, de ahogy érettebb lettem, beláttam, hogy érdemes és nagyon fontos.

„A tehetség mindenkiben ott szunnyad”
A konzervatóriumi osztályomban nagyon erősen élt a versenyszellem, ösztönöztük egymást. Naponta akár négy-öt órát is  gyakoroltam. Később megtanultam, hogy kell ezt okosan tenni. Mára egy-két óra is elég – mondta a pedagógus, aki nagyon hálás kiváló tanárainak, akikre példaképként tekint. Mindig a helyes irányba terelték, vigyáztak rá, segítették – így áll most ő is a tanítványaihoz.

Díjak és ösztöndíjak

A Tehetség Napját 2006-óta, minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján ünneplik. Szegeden idén immár 7. alkalommal rendeztek Tehetség napi programot: március 28-án a városháza dísztermében adták át a Szeged Ifjú Tehetsége és a Szeged Ifjú Tehetségéért díjakat. A Tisza-parti városban már az önkormányzati óvodákban elkezdődik a tehetséggondozás: többek között rajz és versmondó pályázatokat hirdetnek, fociutánpótlást nevelnek. A városi fenntartású iskolákban tanulmányi versenyeket rendeznek, és Országos Középiskolai Tanulmányi versenyekre készítik fel a tehetséges fiatalokat. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat pedig az Arany János Tehetséggondozó Programmal segítik. A felsőoktatásban tanulókat az  önkormányzat városi ösztöndíjjal is támogatja.

Néhányuk hobbiszinten foglalkozik a zenével, mások versenyeznek. Bóbita mellett Lipták Ádám is szép sikereket ért már
el. Tanaka Kendzsi pedig bekerült a Bartók Nemzetközi Zongoraverseny középdöntőjébe. A zongoratanárnő maga is versenyzett: négyszer indult a zeneiskolai tanárok országos zongoraversenyén Szekszárdon. 1995-ben első lett, 2001-ben negyedik helyen végzett.
– Mi a jó zenetanár ismérve? – kérdeztük.
– Szeresse a hangokat, a hangszerét, legyen végtelenül türelmes – sorolta Sigmondné Erős Andrea. Nagyon szeret a gyerekek között lenni, hiszen úgy érzi, megfiatalítják. De felnőtt növendékeivel is ugyanolyan odaadással foglalkozik, és még arra is marad energiája, hogy saját gyerekeivel otthon gyakoroljon. A 22 éves Emese zongorázik és énekel, a 19 éves Zoltán zongorán, kürtön és dobon is játszik, a 10 éves Éva pedig blockflötézik.
– A zenét a szépségéért szeretem. Mindenevő vagyok, nincs kedvencem. Mást játszom, ha dühös vagyok, mást, ha fáradt, ha boldog – árulta el a pedagógus, akireggeltől estig be van táblázva, de még a szabadidejét is a zenének szenteli. A kvízpart.hu internetes oldalra készít zongorával kapcsolatos kvízfeladatsorokat. Folyamatosan fejleszti magát, jelenleg az egyetemi mesterképzésre jár.