Egy éve tűntek el a kamionok Szegedről

Szegedi Tükör | 2012. április 5. 12:26
szegedi tükör - 2012 április, M43, rókus
Közel egy esztendeje tiltották ki a rendkívül zajos kamionokat a belvárosból. A Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút lakói azóta nyugodtabban aludhatnak. A közlekedés pedig március óta vált kényelmesebbé, azóta újra csilingel a 2-es villamos.

Egy évvel ezelőtt, 2011. április 15-én döntött Szeged közgyűlése arról, hogy az M43-as autópálya átadása után kitiltják a kamionokat Szeged belvárosából. Ez május 15-én meg is történt. Török Zoltán 1993 óta él családjával a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésénél. Nála jobban kevesen szenvedtek a kamionok okozta zajtól. Egy éve tűntek el a kamionok Szegedről
– Egy éve nyugodtan alszom, amióta minket is elkerülnek a kamionok. Éjszaka volt a legzavaróbb a zaj, akadályozta a pihenést – mondja Zoltán. ő és fia, Attila napközben is bármikor sétálhatnak egyet az emeletes ház előtt, ugyanis tudnak beszélgetni, hallják egymás hangját. A Török családnak március eleje óta a közlekedése is kényelmesebbé vált. Szinte a házuk elé került az új 2-es villamos egyik megállója. 35 év után ugyanis március eleje óta üzemel újra ezzel a számmal járat. Az új PESA villamos most csúcsidőben 7-8 percenként jár az Európa liget és az Indóház tér között.
– A feleségem nagyon örült az alacsonypadlós szerelvényeknek, percek alatt a közeli bevásárlóközpontba ér, de a napi  közlekedés is jelentősen könnyebbé vált – meséli a nyugdíjas ékszerész. – Ráadásul úgy vettem észre, hogy csendesebbek az új villamosok – teszi hozzá.
Török úrhoz hasonlóan örülhetnek a szegediek, hiszen az önkormányzat uniós támogatással fejleszti a városban az elektromos tömegközlekedést: felújították a villamospályák nagy részét, és körülbelül 4,5 milliárd forintért vásároltak a lengyel PESA-tól új, alacsonypadlós villamosokat.