Hirdetés
Hirdetés

Villamosparádét rendeztek a Széchenyi téren

Szegedi hírek | 2012. május 26. 17:32
villasmos, PESA
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Időutazásra invitálták szombaton délután a szegedieket abból az alkalomból, hogy felavatták a város új, kilenc tagból álló villamosflottáját. A Széchenyi téren az évszázados szegedi villamosközlekedés szinte valamennyi járművét felsorakoztatták.

Szegedre szabták a Swingeket

A Swing Szeged villamosokat speciálisan Szeged igényeinek megfelelően alakították ki: alacsonypadlósak, 30,1 méter hosszúak, öt részből állnak, három forgóvázzal, hat oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkeznek, 210 utas befogadására alkalmasak, 42 ülőhellyel. A járművek a legkorszerűbb gyártási technológiával készültek: légkondicionáló és utastájékoztató-rendszer is szolgálja az utazók kényelmét.

A szegedi villamosközlekedés több mint százéves históriáját elevenítették fel, amikor a SZKT teljes villamosflottáját felvonultatták a főposta és a bíróság közötti, tavaly felújított vonalszakaszon: az 1910-ben gyártott, majd két éve Szegeden teljesen felújított favázas nosztalgia villamostól kezdve a 313–314-es pályaszámú ikerkocsikon keresztül, a 2010-ben nyugdíjba küldött Bengálik és a ma is forgalomban lévő Tatrák egy példánya segítségével elevenítették fel a szegedi villamosközlekedés történetét. Végül begördült a város legújabb villamosflottájának, a Swing Szegednek egyik napsugár sárga járműve.

 

Kilenc Swingből nyolcat az unió fizetett

 

A kilenc új, alacsonypadlós járműből álló Swing Szeged villamosflottát a lengyel PESA Bydgoszcz SA cég képviseletében Jacek Jodda adta át ünnepélyes keretek között Botka Lászlónak. Ezt követően Szeged polgármestere lépett az ünnepi emelvényre, majd lengyelül köszönte meg a kivitelezőknek a határidőre leszállított villamosflottát. A városvezető még márciusban, az első Swing szerelvény megérkezésekor ígérte meg, ha a lengyel cég időben leszállítja a teljes flottát, lengyelül fogja megköszönni a munkájukat.

 

 

– Most láthattak egy politikust, aki meg is tartotta az ígéretét – jegyezte meg Botka László, majd kifejtette, a szegediek ragaszkodnak a villamosközlekedéshez, ez inspirálta a városvezetést, amikor európai uniós pályázatot nyújtottak be, hogy korszerű, 21. századi elektromos közösségi közlekedést alakítsanak ki a városban. A villamosvonalak felújítása és építése tavaly befejeződött, most pedig a kilenc tagból álló, korszerű villamosflotta utolsó darabja is megérkezett Szegedre. A városvezető elmondta, a közel 30 milliárdos nagyprojektet az unió 86 százalékban támogatta. Ez azt jelenti, hogy kilenc Swing szerelvényből nyolcat az unió fizetett ki.

 

 

Szegedé a legkorszerűbb villamoshálózat

 

Az új járművekből – amely darabonként 500 millió forintba került – az önkormányzat összesen kilencet vásárolt, a 4 és fél milliárd forintos vételárból 4 milliárdot uniós támogatás fedezett. Az új villamos az első alacsonypadlós jármű, amely magyar vidéki nagyvárosban üzembe állt. A jövőben Budapest után Szeged rendelkezik a leghosszabb, legkorszerűbb és legteljesebb elektromos közösségi közlekedési hálózattal.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés