Hirdetés
Hirdetés

A kormány szűkíti a szociális ellátásokat

Szegedi Tükör | 2012. január 26. 09:18
Szegedi Tükör - 2012 január
Szeged Megyei Jogú Város Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Irodája néhány ellátási formában történt változásról tájékoztatta szerkesztõségünket.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás – közismertebb nevén a tartós munkanélküliek bérpótló juttatása – a kormány határozata szerint január 1-jétől 22 ezer 800 forint, azaz a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 80%-a. Vagyis a februárban folyósított támogatást már ezzel, az alacsonyabb összeggel kell kifizetni.

A támogatást meg kell szüntetni, ha az ellátott a jogosultságának éves felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 napig nem vett részt közfoglalkoztatásban, vagy kereső tevékenységet nem folytatott. De akkor sem jár ez a típusú  juttatás, ha az ellátott munkaerő- piaci programban nem vett részt, illetve ilyen képzése nincs folyamatban.
Módosult a rendszeres szociális segélyre jogosító feltételek köre – tájékoztatott Novkov Veszelinka irodavezető. A korábbi 55 év helyett január 1-jétől az lesz jogosult az ellátásra, aki a jogosultság kezdő napjától számítva a rá érvényes nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti. Aki ezt az életkort még nem tölti be, az foglalkoztatást helyettesítő támogatásra lesz jogosult. A korábban megállapított jogosultságot az irodának 90 napon belül felül kell vizsgálnia. A rendszeres szociális segély legmagasabb havi összege – családban élő ellátottak esetében – nem haladhatja meg a nettó közfoglalkoztatási bér 90%-át, ami jelenleg 42 ezer 326 forint.
A rendszeres szociális segélyre vonatkozó rendelkezéseket a január 1-jén folyamatban lévő ügyekben kell alkalmazni. A korábban megállapított segélyek összegét az irodának 90 napon belül kell felülvizsgálnia, és első alkalommal az április hónapban járó, májusban kifizetett segélyt kell alacsonyabb összegben folyósítania.
Jelentősen szigorodik az adósságkezelési szolgáltatás is. Január 1-jétől ugyanazon személy vagy  háztartásának tagja az adósságkezelési szolgáltatás lezárásától számított, eddig 6 hónap helyett két éven belül nem részesülhet adósságkezelési szolgáltatásban.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés