Hirdetés
Hirdetés

Újjászületik a Dugonics és az Árpád tér

Szegedi Tükör | 2012. január 26. 08:43
Szegedi Tükör - 2012 január
A Kárász és a Kölcsey utca, valamint a Reök-palota elõtti tér megfiatalodott. A történeti belváros gyalogosbarát rehabilitációja elõreláthatólag tavasszal folytatódik a Dugonics és az Árpád téren. 

A belváros értékeinek megőrzése mellett a város vezetése fontos feladatának tekinti a szegediek és vendégeik számára  egyaránt vonzó építészeti és kertészeti megoldások kialakítását. A bizonyítottan kedvező hatású átépítésnek köszönhetően a megújult közterületek összefogják a városközpontot, annak minőségi kereskedelmi és szolgáltatói kínálatát, egyetemi intézményeit, szórakozóhelyeit és a vendéglátás tereit. A Dugonics tér és környezetének felújítása a Szeged Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt részeként valósul meg. Eddig bruttó 537 millió forint értékben elkészült 2010-ben az Oldal utca átalakítása, 2011-ben bruttó 320 millióból a Semmelweis utca és Bánomkert sor teljes rekonstrukciója. A fejlesztés teljes összhangban zajlik az egyetemi fejlesztésekkel és az elektromos tömegközlekedési nagyprojekttel. Értéke az egyéb munkálatokkal együtt öszszesen 2,5 milliárd forint.

2,5 milliárdos a Szeged Biopolisz Park projekt

– Előreláthatólag tavasszal kezdődik a Dugonics és az Árpád tér felújítása. A megközelítőleg nettó 770 millió forint értékű fejlesztés  kivitelezésére kiírták a közbeszerzési eljárást – tájékoztatott Nagy Edit, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának munkatársa. A beavatkozás a Somogyi utca– Dugonics tér–Árpád tér– Toldy utca–Apáthy utca– Eötvös utca által határolt területet érinti. A leglátványosabbnak a teljes burkolatcsere ígérkezik, de előtte korszerűsítik, illetve bevédik a közműveket, és cserélik az utak teljes pályaszerkezetét. Összesen több mint 13 ezer négyzetméter burkolatot újítanak fel.
Ebből nagyjából 1600 négyzetméteren aszfaltburkolat készül a Dugonics tér Somogyi utcai oldalán, a többi utcán és téren  a közkedvelt klinker téglát alkalmazzák. A parkosított új sétálóutcákban megszűnik ugyan 66 parkolóhely, de a közeli Honvéd téri parkolóházban 150, a Somogyi-könyvtár mögött épülő szálloda teremgarázsában több mint 50 közparkolóhely áll rendelkezésre.
A Dugonics téri szökőkút körül ellipszis alakú tér jön létre, újabb lehetőséget biztosítva a kitelepülő teraszoknak. A parkot a korabeli szerkesztési elveknek megfelelően, de a mai igények szerint újraparkosítják,  díszvilágítással kiegészítve. A park bejárati kapujaként szolgál tovább a betonhéj fedésű pavilon. A Somogyi és a Toldy utcában a lakók, a gyalogosok  és kerékpárosok számára nyugodtabb, tisztább, élhetőbb környezet alakul ki a gépjárműforgalom csökkentésével. A Dugonics tér Somogyi utcai oldalán dupla fasort telepítenek; a vegyes használatú útfelületen a gyalogosok és a  kerékpárosok előnyt élveznek. Hétköznapokon az autóforgalmat is beengedik, de a hétvégén vagy rendezvények,  fesztiválok idején csak a gyalogosoké.

Árpád tér

Az Árpád téri parkoló helyén többfunkciós tér készül; a telepített fák, a vízpermetszökőkút és a csobogó mellett a találkozási pont klimatizálását kifeszített napvitorlák biztosítják. Az egyetem körüli kertek is megfiatalodnak. Az Eötvös és az Apáthy utcában a gyalogosok és biciklisek mellett korlátozott gépjárműforgalmat
is beengednek. Fák ültetésére a középmagas egyetemi épület miatt nincs mód, helyettük növényágyakat telepítenek cserjékkel. A szállodaépítés és a belváros-rekonstrukció nyomán az utcák feltárulnak, ennek köszönhetően az Árpád térről teljes szépségében láthatóvá válik a dóm nyugati tornya.

 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés