Hirdetés
Hirdetés

„Megállás nélkül építkezünk”

Szegedi Tükör | 2012. január 26. 08:26
Szeged 2012-es gazdálkodásáról, a kormány okozta fejetlenségrõl és a következõ évek nagy fejlesztéseirõl is beszélt Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitóján. 

– Ebben az országban minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár aggódik, milyen lesz 2012 – fogalmazott Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitóján.  A városháza zsúfolásig megtelt dísztermében Kozó Attila műsorvezető aktuálpolitikáról szóló kérdésére hozzátette: a magyar kormány Európa szégyenpadjára került. Az Európai Parlament vitájában a demokrácia hiányát kérték számon a  legfontosabb szövetségesek Orbán Viktoron. Aggódni kell amiatt is, hogy miként alakul az ország költségvetése, és amiatt  is, hogy az új önkormányzati törvény miként korlátozza a város fejlődését. Magyarország a 2004-es uniós  csatlakozásával elfogadta annak értékeit, azaz a demokráciát és a szabadságot, valamint azt, hogy senki nem  rendelkezhet korlátlan hatalommal. Hangsúlyozta, az Unió különböző szervei ezeket kérik számon a kormányfőn, majd  határozottan visszautasította a feltételezést, hogy ez „nemzetközi baloldali összeesküvés” lenne.

Botka László: Minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár aggódik, milyen lesz 2012

Szeged az európai  uniós csatlakozás nyertese; a város fejlesztéseinél minden 100 forintból 78–80 uniós forrásból származik. A vidéki városok közül Szeged kapta a legtöbb uniós támogatást. Botka László a város gazdálkodásáról elmondta: a tavalyi költségvetését a gazdasági szerkezete némileg védetté  tette.
Saját adóbevétele nem csökkent, működését hitel nélkül biztosítani lehetett, a beruházásokhoz kellett államilag támogatott hitelt felvenni. Az Állami Számvevőszék vizsgálata stabilnak és törvényesnek minősítette a gazdálkodást, miközben felhívta a figyelmet az önkormányzati cégek működésének racionalizálására. A polgármester kiemelte, nem akar újabb helyi adót bevezetni. A szegediek az ingatlanok után nem fizetnek adót, és nincs kommunális adó sem, miközben a megye 60 települése közül 50 helyen kivetnek ilyet. A közgyűlési munkáról közölte: a képviselő-testület sajátos összetétele miatt forró lesz a helyzet. A választópolgárok arra szavaztak, hogy Szeged fejlődjön, és a városatyák tudásuk legjavát adják. Nincs többsége egyik politikai pártnak sem, és mivel a Fidesz visszautasította az alpolgármesteri pozíciókat, a polgármester végzi a feladatát, a többiek pedig eldönthetik, hogyan viszonyulnak hozzá. Aggasztónak nevezte, hogy az elmúlt másfél évben nincs nyertes pályázat, és addig, míg a korábbiaknak köszönhetően 2012–13-ig megállás nélkül építkezhet a város, nem tudni, mi lesz utána. Talán a fideszesek is átgondolják ezt, mire újból a választók elé kell állniuk. – Nagy kérdés, miből oldják meg idén az önkormányzati cégek az alacsony jövedelmű dolgozók bérezését a minimálbér emelése és a bérkompenzáció miatt. Miközben a kormány előállította a hiányt, támogatást nem ad, a víz-, a távhő- és a hulladékszállítási díjak megállapítását pedig magához vonta, egyetlen módon lehetne erre pénzt kigazdálkodni: az önkormányzati cégek hatékonyabb működésével – hangsúlyozta Botka László. – Ehhez képest a közgyűlés fideszes–jobbikos többsége leváltotta a cégvezetőket, a cégek pedig 1 milliárddal több támogatást kértek a korábbinál. Mindezek ellenére február közepén egyensúlyban lévő költségvetést terjesztek be. Az új önkormányzati törvény miatt kapkodást és  teljes zavart látok; az önkormányzatok jogfosztása, a magyar önkormányzati rendszer leépítése és az intézmények államosítása zajlik. Szeged iskolaváros, az intézményeinek elvételével nagyon sokat veszíthet. Itt van a legjobb helyük, hiszen a mi gyerekeink járnak oda, a sokszínű iskolarendszer érték, nem kartotékadat. Az önkormányzat kiváló  fenntartóként 10 milliárd forintot költött az intézményei felújítására, az elmúlt hónapokban félmilliárd értékben vásárolt számítógépeket. Egy évben közel 14 milliárd forintot fordít a város az intézményeire, ebből 7 milliárd az állami támogatás, a
többit saját bevételből tettük mellé. Ezért amíg nem jön ide hozzám valaki az intézményeink kulcsáért, addig harcolni fogok értük.

Botka László: Minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár aggódik, milyen lesz 2012

A fejlesztésekre kitérve Botka László felsorolta: idén őszre elkészül a csodák palotája a Kálvária sugárúton, év végéig a tervek szerint elkészül a Dugonics és az Árpád tér teljes rekonstrukciója. Folytatódik a Vásárhelyi Pál utca  négysávúsítása a Bakay Nándor utca és a Kálvária sugárút között, nemsokára fel lehet szállni az új Swing Szeged  villamosokra az új 2-es vonalon, megvalósul – az indokolatlan feljelentések miatt késve – a 13 új trolibusz beszerzése. A  lézerközpont kapcsán egy évet elvesztegetett a kormány a választások után, Szeged versenyt fut a határidőkkel, holott a 65 milliárd forint értékű fejlesztésből 10 milliárdot, egy debreceni futballstadion árát kell állnia az államnak. A polgármester szólt egy 2013–14-es beruházásról is, amelynek idén az előkészítését végzik el: két ütemben lebontják és újjáépítik a tiszai partfalat. A gát ügyében nem lehet vita, a védműveknek tökéletes állapotban kell lenniük. A város történelme az árvizek  történelme, 2 milliárd forint támogatásból a legkorszerűbb technológiával épül fel a partfal, amelyet nemzetközi példák igazolnak.
– Mindenki azt tudja megépíteni az Unióban, amit az elődje előkészített. A város élő szövet, ha lemarad, nem fejlődik. A lakosság, amelynek száma növekszik, győztese az uniós csatlakozásnak. Ötletünk sok van, ezért kellene a politikai pártoknak közösen dolgozniuk. És ha versenyezni kell valamiben, akkor abban versenyezzünk, hogy ki tud jobbat, többet tenni! Mindenkire szükség van, aki Szegedért dolgozni akar. Viszont egészen idáig a Fidesz–Jobbik nem tudta megérteni, hogy nem lehet úgy támadni a polgármestert, hogy Szegednek ne ártsanak – hangsúlyozta Botka László.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés