Hirdetés
Hirdetés

Portugália is ideális

Szegedi Tükör | 2011. december 7. 15:03
Szegedi Tükör - 2011 december
Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE két olimpiai bajnoka, a kajakos Douchev-Janics Natasa és a kenus Vajda Attila egyaránt külföldi edzõtáborokkal készül a 2012-es feladatokra: elõbbi már hazatért Bulgáriából, majd még idén megy tovább Portugáliába, utóbbi pedig jövõre veszi az irányt szintén Portugália felé.

Hosszú edzőtáborozás után tér haza Bulgáriából az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa,  Douchev-Janics Natasa. A kiválóság Primorskóban töltött több mint másfél hónapot, ezalatt pedig vele volt szeptemberben  született kislánya, Milana és férje, Andrian Douchev is. A kajakos napi több órában edzett, ezalatt egy helyi dadus, illetve anyósa vigyázott a gyermekre. Edzője, Kovács László is meglátogatta – a szövetségi kapitány, Storcz Botond társaságában – a helyszínen, és beszámolójából sok érdekesség kiderült.

– Van olyan nap, amikor kettőt edz, máskor csak egyet, második mozgásként pedig fut, nem is keveset. Nagyjából nyolcszáz kilométert már maga mögött tudhat a  vízen, azaz kétségtelenül nagy terhelést kap. Egy szállodában lakik a család, a folyószakasz, ahol edz, a szállótól körülbelül öt kilométerre van, itt tárolják a hajókat, a motorcsónakot, illetve van egy ház, amelyet öltözésre használhat. Látszik, Bulgáriában is tisztelik Natasát. Két hétig bolgár női válogatottakkal edzett, azóta Andró fiával tréningezik. A  kapitány is elégedett volt vele, főleg azon súlyzós edzés után, amelyet megpróbált végigcsinálni, de Natasával ellentétben „belehalt”. Jó látni, hogy kezd visszajönni az ereje – mesélt Kovács László. Douchev-Janics nem sok időt tölt Szegeden,  hiszen november 26-án hajnalban érkezett haza, majd december ötödikén már indul is Portugáliába ugyancsak a családjával közösen, ahol egészen március végéig edz a Nelo központjában.
Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE másik olimpiai aranyérmese, Vajda Attila másfajta körülmények között dolgozik, hogy megvédhesse olimpiai bajnoki címét.A kiválóság Magyarországon, főleg Szegeden edz, és ezen idén csak anynyit változtat, hogy decemberben két hétre Tatára költözik – még az ünnepek előtt. Az új évben aztán január30-ától kétszer négy hétig – közte egy hétig itthon lesz – Portugáliában folytatja a felkészülését, éppen ott, ahol tavaly is volt: a Portótól körülbelül százötven kilométerre délre lévő Aguieirában.
Átadták az MKB Bank kajak-kenu prémium és Kolonics-díj elismerést, és kiderült: az év kenusa a szegedi Vajda Attila, az év edzője pedig Vajda felkészítője, Vécsi Viktor lett. Ha ez esetleg megismétlődik jövőre, az egyet jelent: Londonban Vajda megvédte C 1000 méteren az olimpiai bajnoki címét.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés