Címoldal

Hídépítők: kortárs német nyelvű irodalom, magyarul a Somogyiban

2017. 11. 06. 12:30 | PDF | Nyomtatható változat

somogyi-könyvtár, hídépítők, német irodalom, kiállítás

Hídépítők címmel, a kortárs német nyelvű irodalmat magyar fordításban bemutató kamarakiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár második emeletén. A kiállított könyvek kölcsönözhetőek is.

„A műfordítókat gyakorta nevezik hídépítőknek. Amikor egy másik kultúrából származó irodalmi művet olvasunk, olyasmit tudunk meg, amire semmilyen egyéb közvetítő eszköz révén nem volna lehetőségünk. Más észjárás, eltérő stílus – és részben más nyelv az, amivel egy lefordított műben találkozunk, hiszen a fordításban mindig átsejlik az eredeti szöveg idegensége. A fordító nem hoz át nekünk a hídon semmit: bennünket vezet át rajta, hogy beszívhassuk a túlpart levegőjét.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy az egyik fordító személyében Csősz Róbertet is megismerhetjük, aki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanárként és műfordítóként dolgozik” – olvasható a kiállítás ajánlójában.

A program a Goethe Intézet és a Somogyi-könyvtár együttműködésével valósult meg és december 29-ig látható a bibliotéka nyitva tartási idejében.
 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!