Címoldal

Ványa bácsival is találkozhatunk a Somogyiban

2017. 09. 19. 20:39 | PDF | Nyomtatható változat

szegedi nemzeti színház, csehov, ványa bácsi, közönségtalálkozó

Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi című színművét szeptember 29-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A premier előtt az előadás rendezőjével és főbb szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban. A program szeptember 20-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében.

Résztvevők: Bodolay Géza rendező, valamint Molnár Erika, Waskovics Andrea és Pataki Ferenc színművészek. Beszélgetőtársuk Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

„120 évvel ezelőtt írta Csehov a Ványa bácsit, egyik kedvenc témájának első érett megfogalmazását. Az emberi lustaság, a gyávaság, a felelőtlenség természetét már a tíz évvel korábbi A manóval elkezdte, és a Ványa bácsiban írta meg tökéletesen először. Csehov szorgalmasan kutatta, hogyan tettetik magukat az emberek tudatlannak, naivnak, tehetetlennek, szerencsétlennek, miközben egyszerűen csak lusták, nem veszik a fáradságot, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, hogy egyáltalán döntést hozzanak. Mindent megtesznek, hogy ne kelljen felnőtté válniuk, inkább hazugságba, önsajnálatba menekülnek.

Csehov drámájának műfaja tragi-bohózat. Együttérzéssel állítja pellengérre a gyarlóságainkat. Minél többet keseregnek gyámolatlan alakjai, mi annál jobban szórakozhatunk. Kíméletlen, gyógyító humorral józanít ki a pusztító hazugságok világából. A Ványa bácsi a magyar színpadok legnépszerűbb Csehov darabjai közé tartozik.”
 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!