Budapest mellett Szegeden is megrendezik az Észt hetet

2017. 03. 07. 09:01

Budapest mellett Szegeden és Debrecenben is számos irodalmi, építészeti és zenei programmal várják az észt kultúra iránt érdeklődő közönséget március 14. és 25. között.

Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata tízedik alkalommal igyekszik bemutatni az észt kultúra legjavát a magyar közönségnek – közölték a szervezők az MTI-vel.

A budapesti programok nyitóeseményét március 14-én tartják a FUGA-ban, ahol Euroépítészet címmel nyílik kiállítás. Az Észt Építészek Szövetségének tárlata videofelvételek és szépirodalmi szövegek segítségével mutat be európai uniós támogatással megvalósult 10 projektet, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkazánt, valamint a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínét. A kiállítás március 22-től a debreceni Modemben lesz látható.

Március 16. és 19. között négy vadonatúj játékfilmet és számtalan észt animációs filmet láthatnak a Művész moziba látogatók. Két elsőfilmes rendező, Triin Ruumet és Vallo Toomla, valamint az észt animáció egyik kiemelkedő alakja, Ülo Pikkov is a fesztivál vendége lesz. Március 16-án és 17-én a filmek után a Kuplungban folytatódik a program, ahol az I Wear* Experiment északi zenekar elektropoppal, az Elephants from Neptune pedig rockzenével várja a kikapcsolódni vágyókat. Az észt filmek a szegedi Grand Caféban március 20-ától, a debreceni Modemben pedig március 23-tól láthatók.

A zenei programok között március 21-én a Verbarium lép az Opus Jazzclub színpadára. Az együttes repertoárja a múlt század jelentős észt költőpárja, Kersti Merilaas és August Sang verseire épül, zenéjük a jazzből, észt folklórból, világzenéből és rockból egyaránt merít ihletet.

Az Észt hét irodalmi programjának Mari Saat prózaíró és Kristiina Ehin költő lesznek a vendégei, akikkel Budapesten március 24-én, a Nyitott Műhelyben, március 25-én pedig Szegeden a Grand Caféban találkozhat a közönség.

A gasztronómia kedvelőit a budapesti Kazimír bisztró várja a hét során a speciális észt összetevőből, a kamából készült desszerttel.