A szövetség keresztbe tett Kárásznak

2016. 06. 19. 10:07

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai bizottsága úgy határozott, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon a Szabó, Kozák, Csipes, Zur-Fazekas alkotta egység indul női K4-500 méteren. Ez azt is jelenti, hogy nem Kárász Anna, hanem a nála mindkét válogatón sokkal gyengébben teljesítő Zur-Fazekas ülhet be a négyesbe.

A szövetség keresztbe tett Kárásznak

Ezzel a döntéssel Kárász Anna gyakorlatilag megfosztják a riói olimpiai szereplés lehetőségétől. Ezzel kapcsolatban az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE a következő közleményt adta ki:

"Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület öt versenyzője pályázott reális eséllyel a riói részvételre. Közülük négyen: Birkás Balázs, Matyasovszki Dániel, Nádas Bence és Vajda Attila a versenypályán tisztességes küzdelemben maradtak alul az olimpiai válogatás során. A kétszeres felnőtt világbajnok Kárász Anna is minden feltételt teljesített, hogy az olimpiai női négyes tagja legyen. Az első válogatón egyesben a harmadik helyen végzett Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött, párosban Vad Ninettával pedig ezüstérmes lett. A második válogatón egyesben csak Csipes Tamara előzte meg, akivel párosban együtt evezve egy újabb második helyezést ért el. A szövetség szakmai vezetése mégis úgy döntött, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon Zur-Fazekas Krisztina ülhet be a hajóba Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mellé. 

Az a meggyőződésünk, hogy egy négyes hajó esetében nem lehet egyetlen próbálkozással, hat – a négyes versenyszámban, K-4 500 méteren egyaránt világbajnok – versenyző esetében eldönteni, hogy melyik a „legjobb” összeállítás. Csütörtökön Szolnokon mégis ez történt! Ezt a döntést szakmailag egyáltalán nem tartjuk tárgyilagosnak és megalapozottnak. Egy ilyen horderejű kérdésben, egyetlen evezés alapján nem lehet objektíven megállapítani, hogy melyik négyes a legütőképesebb. Természetesen versenyzőnk – folytatva a felkészülést – szükség esetén a válogatott rendelkezésére áll.

Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület büszke edzői és versenyzői teljesítményére, sajnáljuk, hogy szurkolóink és támogatóink nem láthatnak szegedi evezőst és kajak-kenust Rióban. Sok sikert kívánunk a magyar olimpiai csapatnak, szívből kívánjuk, hogy képviseljék eredményesen hazánkat!"