Címoldal

Megették a bejglit, majd pereltek: nem egyszerű a Supka–Szeged-szakítás

2017. 12. 29. 09:26 | PDF | Nyomtatható változat

supka attila, szeged2011-grosics akadémia, foci, labdarúgás, merkantil bank liga, edző, felmondás, honvéd

A Gyulán játszó szegedi labdarúgóegylet egyike azon kevés együttesnek, amely tizenhárom nyeretlen meccs után is ragaszkodna tréneréhez. De...

Megették a bejglit, majd pereltek: nem egyszerű a Supka–Szeged-szakítás

Nyolc vereség, öt döntetlen, győzelem nélkül, gólarány 4–18.

Gyakorlatilag egy fél szezont lejátszott úgy az Aradi vértanúk terén székelő, a felnőtt meccseit Gyulán rendező Szeged2011-Grosics Akadémia első csapata, hogy meccset nyert volna. Legutóbb november 5-én fordult elő a csapattal, hogy egyáltalán vezetett egy mérkőzésen. Idegenben, Zalaegerszegen, ha a szünetet is beleszámoljuk, akkor negyven percen át. Itthon, azaz Gyulán, utoljára az eddigi utolsó győztes meccsen, a szeptember 10-én lejátszott Dorog elleni találkozón volt erre példa. Ilyen mutatók után a csapatok jelentős része, ha nem is páros lábbal rúgja ki az edzőt, de az szinte biztos, megköszönik neki a munkát.

A Szeged2011-nél azonban türelmesek és megértőek voltak a csapatvezetők. Mégis új a tréner. Supka Attila ugyanis fölmondott még december 11-én. Nem azért, mert önvizsgálatot gyakorolt, és úgy gondolta, egy ilyen sikertelenségi széria után inkább átadja másnak a csapat irányítását. Supka azért mondott föl a Szeged2011-nél, mert elfogadta a regnáló első osztályú bajnokcsapat, a Honvéd ajánlatát, így már ott vezényli a téli fölkészülést.

A sokat látott szurkoló meg sem lepődik ezen, tényleg nincs is ebben semmi szenzáció, lehet néha fölfelé bukni, arról nem beszélve, valószínűleg nemcsak Supka az egyetlen kutyaütő a dél-alföldi (és ezt most kivételesen szó szerint kell érteni, nem a választékos fogalmazás miatt írtuk így) csapatban (és annak környékén). Lett hát új edző, a kilencvenes évek Ferencvárosának egyik nagy fotóművésze, Goran Kopunovics – a legenda szerint, a Bajnokok Ligájába jutó együttes tagjaként, mondjuk így, alaposan dokumentálta a csoportellenfél Real Madrid stadionját a Santiago Bernabeut.

Itt véget is érhetne a sztori, különben is véget ért az idény, elment mindenki karácsonyozni, szilevszterezni. De lehet ám a két ünnep között is dolgozni – hogy mást ne mondjuk, egy, csak a hazánknál éppen hogy fejlettebb futballkultúrájú országban, Angliában rendszeresen pályára lépnek már december 26-án a csapatok, nem csak az első-, hanem a másod-, a harmad-, a negyed-, az ötöd- és a hatodosztályban is. Kihasználták hát az ünnepk közötti munkanapokat a püspökségen is, amikor fogták és a munkaviszonya jogszabályellenes felmondása miatt eljárást kezdeményeztek Supka Attila ellen. A Szeged2011-Grosics Akadémia keresetet nyújtott be a területileg illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságnál, illetve az MLSZ Fegyelmi Bizottságánál. Az együttes sportigazgatója, Adem Kapic a csakfocinak ezt nyilatkozta a döntésről:

„Nyáron két éves szerződést kötöttünk egymással, és mi az első pillanattól kezdve hosszú távban gondolkodtunk, és úgy tűnt, Supka Attila is így van ezzel. Nem titok, hogy volt már egy érdeklődés iránta pár hete a Haladás részéről, de akkor is egyértelműsítettük, szeretnénk, ha maradna. Most ismét felmerült a távozása december elején, erről minket is értesített, de mivel alig két nappal voltunk az utolsó bajnokink előtt, komolyabban nem tudtunk erről beszélni. Mi úgy voltunk vele, hogy a csapat ekkor már 12 forduló óta nem nyert, így fontosabbnak gondoltuk a fontos zárómeccsre való megfelelő, zavartalan felkészülést, mint az edzőkérdést, ezt az egyeztetést inkább a mérkőzés után ejtettük volna meg komolyabban. Azt követően viszont már nem tudtunk érdemben egyeztetni egymással, mert Supka Attila bejelentette, hogy elfogadja a Honvéd ajánlatát. Ez kisebb sokként ért bennünket, hiszen nem véletlenül kezdtünk közösen pár hónapja egy hosszútávú munkába. Nem ezt vártuk tőle, szerintünk az elválást így ebben a formában nem tehette volna meg, hiszen a szerződése rendelkezik ezekről a dolgokról is, de picit nagyobb hűséget is elvártunk volna tőle az előzmények után. Ezért fordultunk bírósághoz.”

Az említett utolsó vesztes bajnoki Békéscsabán volt, 3–1-re hasalt el a megyei rangadón a Grosics, másnap pedig megvolt a fölmondás – Supka részéről. Majd két hét múlva jött a bejelentés, és az események jogi útra terelése, a Grosicstól.

– Miért vártak eddig az Aradi vértanúk terén?
– Tényleg eddig tartott a sokk?
– Tényleg sokkot kaphat egy másodosztályú csapatvezetés?
– Miben reménykednek most?
– Lehet-e tényleg igazuk?
– Pontosabban, lehetnek-e olyan tökkelütöttek a Honvédnél, hogy mindenáron akarnak egy „gázos” szakembert?

Az utolsó kérdésre valószínűleg nem a válasz. Az együttes mindenesetre így és ennyiben áll hozzá ehhez a kérdéshez, csakúgy mint Supka Attila, aki mindenféle érdeklődést elhárít, mondván, új csapatának hivatalos álláspontja a mérvadó.

„A Budapest Honvéd FC véleménye szerint Supka Attila törvényes keretek között fejezte be a működését Szegeden és ezt a bíróság is így fogja megállapítani.”

Mindezek után vegyük elő a vonatkozó szakirodalmat – hiszen úgyis bicentenáriumi évforduló van – és várjuk a végét ennek a fönti történetnek:

* * *
 
Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!