Címoldal

Van, ahol tényleg tél van

2018. 01. 07. 16:47 | PDF | Nyomtatható változat

időjárás, meteorológia, egyesült államok, tél, hidegfront, hidegrekord

Például az Egyesült Államok keleti partvidékén. Vacogtató képek a CNN Instagram oldaláról.

Van, ahol tényleg tél van

„Halálos hidegről” és „szemet vakító” hóról szólnak a hírek még a déli szövetségi államokban is, ahol több mint három évtizede nem havazott. Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot, és mindenütt heves viharok, a keleti partvidéken „bombaciklonnak” elnevezett viharzónák terjeszkednek. Az előrejelzések szerint a helyzet rosszabbodni fog.

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés,

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában három évtizede nem látott hóesés van. A déli államok nagyvárosai – például Savannah, Charleston – 12–15 centiméteres hó alatt vannak, Marylandben a tengerparti üdülőhelyeket csípőig érő hó borítja. Larry Hogan marylandi kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett az állam keleti megyéiben, a Chesapeake-öböl felett átívelő, forgalmas hídon a havazás és a sűrű köd miatt forgalomkorlátozást rendeltek el, Baltimore kikötőjébe nem hajózhatnak be teherszállító hajók. Az Atlanti-óceán hullámait hurrikánerejű szél emeli hét méter magasra, Floridától Marylandig.

 

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés,

Mississippi legnagyobb városában, Jacksonban a hidegtől eltörtek a vízvezetékcsövek, a városban nincs víz, több nagyvárosból a hó súlyától leszakadt vezetékekről, áramszünetekről érkeznek jelentések. A floridai Orlandóban lezárták Disney World szórakozóparkját, Észak-Karolina egyik állatkertjében az afrikai elefántokat, oroszlánokat és gorillákat meleg helyre menekítették.

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés,

Hó alatt van New York, Boston és a keleti partvidék valamennyi települése, a meteorológusok a térség tizennyolc nagyvárosára rekordhideg érkeztét jósolják. New York és Boston között ritkították a vasúti járatokat, Washington DC és a virginiai Norfolk kikötője között pedig egyáltalán nem jár a vonat. A nagy repülőtereken, mint például a bostoni Logan nemzetközi reptéren vagy a New York-i LaGuardia légikikötőben járatok ezreit törölték, sok kisebb repteret lezártak.

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi államok vezetői és a helyi tisztségviselők arra szólítják fel a lakosságot, hogy készüljön fel élelmiszertartalékokkal, áramszünet esetére gyertyákkal és elemlámpákkal. „Kormányzójukként könyörgök Önöknek, hogy maradjanak otthon” – ezekkel a szavakkal kezdte nyilatkozatát Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója. A kormányzóasszony arra kérte honfitársait, hogy az óránként 110–120 kilométeres sebességgel süvítő szél miatt is maradjanak otthon. Arra figyelmeztetett, hogy a kicsiny keleti parti államban várhatóan 50 ezren lesznek kénytelenek áram és fűtés nélkül tölteni az elkövetkező napokat.

 

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés,

Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Marylandben, Delaware-ban, Pennsylvaniában és New York államban sok helyütt változatlanul szünetel a tanítás, az állami hivatalok zárva tartanak.

Képeinket a CNN Instagram-oldaláról ágyaztuk be.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!