Címoldal

Totálisan átalakul a sürgősségi gyermekellátás, csak győzzük kivárni

2017. 10. 04. 11:20 | PDF | Nyomtatható változat

gyógyítás, gyerek, sürgősségi ellátás, egészségügy, vi2017-10

Nem kell többé gyerekorvosi ügyeletet keresgélni. Nagy központok lesznek - sok milliárdból. De mire ezek elkészülnek, a mai gyerekek közül sokan felnőttsorba lépnek. - írja a hvg

Európai uniós és hazai költségvetési pénzből amerikai típusú gyermeksürgősségi és -baleseti centrumok épülnek szerte az országban. Nem kell majd kétségbeesett szülőknek keresgélniük, hova induljanak, ha gyerekük „játszásból” feltolt az orrába egy legót vagy a hintáról leesve beütötte a kobakját.

A fővárosi és az agglomerációbeli lakosok számára a Heim Pál Gyermekkórház lesz az a hely, ahol minden sürgős esetet ellátnak – éjjel és nappal is. Vidéken az orvostudományi egyetemek klinikái – így Szeged, Debrecen, Pécs – valamint a győri és a miskolci kórház kap lehetőséget hasonlóan központosított szerepkör meghonosítására. A cél az, hogy a legmagasabb szintű ellátást nyújtó centrumok az ország bármely szegletéből legfeljebb 90 perc alatt elérhetőek legyenek.  Persze nem gyalog – addig a mentőszolgálatnak is fel kell nőnie ehhez a feladathoz.

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja el

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!