Népzenék párbeszéde a Belvárosi Moziban

2016. 05. 03. 11:56

Szerdán este különleges zenei csemegében lehet része annak, aki ellátogat a Kínai Cimbalom Virágai nevű együttes koncertjére. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének rendezvénye egyszerre lesz bevezetés a kínai cimbalomművészet rejtelmeibe, és a kapcsolat felfedezése a különböző népek zenei kultúrái között.

Népzenék párbeszéde a Belvárosi Moziban

A Dr. Liu Yuening (Liu Jüe-ning), a Kínai Központi Zeneakadémia professzora által vezetett cimbalomművész csoport tagjai mindannyian különböző zeneversenyeken díjazott, a hangszer elismert művészei. Repertoárjuk igen széles, így betekintést nyerhetünk régi korok zenei világába is. A Ming dinasztia vége felé (17. században) a Perzsiából származó Szantur nevű verővel megszólaltatott húros hangszer kezdte meg térhódítását a hatalmas kiterjedésű Kínában, ahol több változatát is kifejlesztették az idők során, és kínaiul jangcsin-nek (yangqin-nek) nevezték. A kínai jangcsin egyik legközelebbi rokonhangszere a magyar cimbalomnak. Ma már a jangcsin, vagyis a kínai cimbalom számtalan kínai népzenét játszó zenekarban és cimbalomra írt zeneműben hagyományos kínai hangszerként szerepel.

A több, mint 20 kínai cimbalomoktatóból, egyetemi hallgatóból és a fiatal generáció képviselőiből álló vendégegyüttes idén első ízben látogat el Európába. A nagyszabású turné első hivatalos rendezvénye Budapesten kerül megrendezésre abból az apropóból, hogy Dr. Liu Yuening professzor az ELTE-n szerezte meg doktori címét (2008-ban) és emiatt különösen nagy szeretettel vezeti be a magyar hallgatóságot a kínai cimbalomművészet rejtelmeibe európai, köztük magyar zeneműveket is virágcsokorba rendezve.

Belépőjegyek a Belvárosi Moziban és az Ifjúsági Házban vásárolhatóak. Ára: 1.500 Ft, diák, nyugdíjas vagy SZTE igazolvánnyal: 1.200 Ft.