Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden

2016. 03. 20. 15:18

Hetvenmillió forinttal támogatta 2015-ben az art mozik szakmai tevékenységét és az art filmek forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szegedi Belvárosi Mozi 1,5 millió forint támogatást kapott.

Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden

Az art mozik és az art filmalkotások forgalmazásának támogatását idén is folytatni kívánja az Emmi. A Belvárosi mozi így idén is pályázni fog, ezért a 2016-os év programjait ennek jegyében szervezték meg.

Szabó Éva, a Belvárosi mozi vezetője kiemelte, hogy megszervezték a Slow hétvégét, az Oscar estet, a napokban kezdődött a Farnkofón Filmhét. Idén a svájci nagykövetség is a mozi rendelkezésére bocsátott egy filmet, illetve egy román-francia koprodukció is lesz. A filmhét keretében 11 filmet mutatnak be, a sort a Csokoládé című film indította.

A XIX-XX. Század fordulóján Franciaországban a cirkusz virágkorát élte. A kubai Rafael Padilla az első színes bőrű volt, aki színpadra lépett Csokoládé néven. Az egyszerre kacagtató és könnyeket fakasztó film egy letűnt kor krónikája. Ezzel a filmmel nyitották meg a Frankofón Fesztivál szegedi programjait.

Csernus Sándor, az Alliance Francaise Szeged elnöke szerint a filmek érdekesen összeválogatottak és különböző tematikájúak, amelyekben ismét lehetőséget kap a romantika. Ez a francia filmeknek egy sajátos, erős hagyománya, modern kontextusban megjelenik ismét. Folyamatosan ott a humor, a társadalomkritika, a dráma és ebben az évben pedig ott lesz az egyik legszebb természetfilm, ami az elmúlt időszakban készült.

Jacques Perrin és Jacques Cluzaud alkotása, az Évszakok Európa elmúlt csaknem húszezer évét mutatja be. A nagy sikerű filmet március 23-án, a fesztivál záró napján láthatja a szegedi közönség.