Észt filmek és észt írók Szegeden, a 9. Észt héten

2016. 03. 11. 09:00

Az Észt hét egyik hagyományos helyszínén, Szegeden válogatást láthatunk a tavalyi filmes termés legjavából, és dupla könyvbemutatóra is sor kerül. A rendezvényeknek a Grand Café ad otthont.

Észt filmek és észt írók Szegeden, a 9. Észt héten

Szívszakasztó háborús kasszasiker, gyermekek az "újjászületett Krisztus" nyájában, gyönyörűen fotózott, törékeny emberi kapcsolatok, kristálytiszta egyházi zene és karcos folkmetál, díjnyertes animáció és rengeteg lepke várható az Észt hét filmes kínálatában.  

Március 17-én a sokak érdeklődésére számot tartó Krisztus Szibériában él című festői dokumentumfilmmel indulnak az ingyenes vetítések. A film készítői azt vizsgálták, milyen lehet egy gyereknek a civilizációtól szinte teljesen elzártan, egy különös vallási közösségben felnőni.

Különleges csemegének ígérkezik az erőteljes képi világáról és ütős zeneválasztásáról híres Veiko Õunpuu új, kísérleti filmje, a Roukli. Főszerepét az a Juhan Ulfsak alakítja, akit  2 éve sokan megkedvelhettek a Gombászók című fergeteges komédia rockzenészeként.

Az Észt héten levetítik a világ egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerzőjéről, Arvo Pärtről szóló portréfilmet. A vetítés után a nézők között Arvo Pärt CD-t sorsolnak ki.

Idén magyar vonatkozása is lesz a mozgóképes programnak: Csüllög Edina filmrendező a Lepkeember című Mehis Heinsaar-adaptációjával mutatkozik be a  rövidfilmes szekcióban.

Természetesen nem hiányozhat a műsorról az animációs válogatás sem, hiszen továbbra is ez az észt filmipar nemzetközileg legsikeresebb ága. Az 1944 című, minden észt jegyeladási rekordot megdöntött történelmi drámával zárul a fesztivál a városban. 

Az irodalom kedvelőinek örömére idén két neves észt szerző, Andrus Kivirähk és Tiit Aleksejev is Szegedre látogat az Észt hét során. A talán legnépszerűbb kortárs észt író Andrus Kivirähk új kötete Kőhalmy Nóra fordításában, a Typotex kiadó gondozásában látott napvilágot. Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorral átszőtt, már-már egzisztencialista fantasy. A könyvről Tóth Viktória, a Tartui Egyetem volt magyar lektora és Váraljai Anna a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének oktatója beszélgetnek a vitriolos tollú vendéggel.

Tiit Aleksejev történelmi és a pszichológiai regényt sajátosan ötvöző trilógiájának második része Az erős város ott folytatja a történetet, ahol az első rész, A zarándokút abbahagyta. A hős ezúttal is Dieter, az alacsony sorból származó, bibliofil lovag, akinek kalandjait izzó hőség, harc, éhség, szerelem és régi történetek szövik át. Lengyel Tóth Kriszta fordító és az író mutatják be az olvasóknak a Gondolat kiadónál megjelent regényt. Emellett természetesen idén is lesz játék az exkluzív Észt hetes vászontáskákért – a részletek a Magyarországi Észt Intézet Facebook oldalán. 

Az Észt hét programfüzetét innen töltheti el
 
A vetített filmek trailerei:
1944 
Roukli 
Arvo Pärt, még ha minden elveszítek is  
Krisztus Szibériában él 
Farkasszív