Idén Kiss Anna kapta a Tiszatáj-díjat

2015. 12. 09. 13:31

A Tiszatáj folyóirat szerkesztősége és vele egyetértésben a lap fenntartásáért felelős kuratórium a Tiszatáj-díjat 2015-ben Kiss Anna költőnek adományozta. A szerkesztőség 1992 óta, néhány alkalmat kihagyva, évente választ díjazottat a folyóirathoz kapcsolódó szerzők köréből.

Idén Kiss Anna kapta a Tiszatáj-díjat

A korábbi évek díjazottjai között található többek között Ágh István, Baka István, Grendel Lajos, Kovács András Ference, Sütő András, Tandori Dezső, Térey János, Tornai József, valamint a múlt héten elhunyt Juhász Ferenc költő is. 

Az idei díjazott, Kiss Anna, a díjat átadó kuratórium indoklása szerint évtizedek óta példás konoksággal létrehozott és a Tiszatáj lapjain is rendszeresen közölt életművében a múlt jelzései iránti fogékonyságáról, a népi kultúra formateremtő erejének megfigyeléséről és mindennek a kortárs irodalom nyelvén megmutatkozó termékenyítő hatásáról tesz tanúbizonyságot. Kiss Anna 1971-ben megjelent első kötetétől (Fabábu) olyan „képviseleti” lírát művel, mely minden küldetéses közvetlenségtől eltávolodva, egyedül a nyelv kultúrafenntartó hatalmában bízva rögzíti megpillantott – olykor, nem ritkán – megálmodott kisvilágait. Költészetének évtizedekben mérhető, rendkívül eredeti vándorútja a szó „háziasított” természetétől annak nomád valóságáig vezet vissza, legutóbbi köteteiben pedig egy olyan elérhetetlen őshaza vonzását követi, mely a versek imaginárius tereként, a megszólalás tágas övezeteként képes magába foglalni Kiss Anna megannyi hangját és történetét.  

Új hagyományt indítva – a Tiszatáj-díj házhoz jön címszóval – a Tiszatáj folyóirat szerkesztősége és a Tiszatáj Alapítvány Kuratóriumának elnöke személyesen viszi el és adja át a díjat a kitüntetettnek. Az idei díjjazottat december 8-án keresték fel otthonában.