Nagy közös rajzolás a REÖK Palotában

2015. 10. 20. 17:03

SZEGED TV - Sellőházzá változott a hétvégén a Reök palota. A Magyar Festészet Napja alkalmából ugyanis közös sellőrajzolást hirdetett meg az Összművészeti Központ.

Nagy közös rajzolás a REÖK Palotában

Az akcióval egy nemzetközi kezdeményezéshez is csatlakozott az intézmény. Az Angliából induló „The Big Draw”, vagyis „A Nagy Rajzolás” célja, hogy minél szélesebb tömegeket vonjon be a közös vizuális alkotás folyamatába.

A magyar festészet napját 2002 óta rendezik meg. Az évek folyamán országos, sőt határon túlra nyúló, többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a kezdeményezés. A REÖK minden évben izgalmas programokkal várja látogatóit október 18-án. Idén a szecessziós palota több mint száz éves történetének egyik izgalmas és buja titka köré építették fel az eseményt. Reök Iván vízépítő mérnök hullámzó homlokzatú, vízililiomokkal díszített családi palotájára eredetileg buja sellőket is tervezett az építészzseni, Magyar Ede. Ezeket azonban a család konzervatív és szemérmes hölgytagjai idejekorán lekapartatták a falakról. A hableányokról azonban nem maradt fenn az utókornak semmilyen dokumentáció, fotó, csak elképzelni lehet az egykori homlokzat díszeit - árulta el a Szeged Televíziónak Fábián Barbara, a REÖK sajtószóvivője.

A látogatókat is arra buzdították, hogy a szegedi, festészet napi Big Draw alkalmából álmodják újra és alkossák meg különböző művészi technikákkal ezeket a sellőket! A REÖK átriuma egy napra egyfajta látványműteremmé alakult át, ahol mindenki azon dolgozott, hogy elkészüljön a nagy közös sellő. Az önkéntes vállalkozók darabonként készítették el a hableány pikkelyeit.

A szabadkai Kádár Melinda, aki az SZTE hallgatója, mosolyogva festegetett, mint elmondta, újra átélte gyermekkorát, mivel akkor volt utoljára ecset a kezében. Maga is rácsodálkozott, milyen kreatív ötletei vannak és sokkal jobban fest, mint valaha is gondolta volna. A 6 éves Tékes Anna Lili egy új festési technikát sajátított el. A vízzel átitatott papírra színes pöttyöket tett, majd az ecset másik végével összekaristolta. Nagyon  büszke volt munkájára, azonnal készített is alkotásaiból többet, a család minden tagjának. A magyar festészet napja a mai a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. Az utóbbi években Szlovákiai, szlovéniai, székelyföldi kiállítóhelyek is csatlakoztak a programokhoz, valamint koncertek, mozgásszínházi előadások, irodalmi műsorok is.