Pénteken nyílik az Afrika kiállítás a múzeumban

2015. 08. 06. 16:52

Azt a bivalykoponyát is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum frissen nyíló Afrika-kiállításán, melyet Almásy László gróf Szudánban ejtett el egyik expedíciója során. A tárlaton e mellett maszáj házzal, szurikáta-bujkálóval és az afrikai vadon izgalmas titkaival várják az érdeklődőket.

Pénteken nyílik az Afrika kiállítás a múzeumban

Gróf Almásy László, a legendás Afrika-kutató és -felfedező 1926-ban indult afrikai expedícióra: közel egy hónapon keresztül, automobillal utazott a fekete kontinens vadregényes tájain. Az utazás végén Szudánba ért, ahol vadászatra indult: fő célja az volt, hogy a „legdicsőbb” vadat, egy bivalyt ejtsen el. Több merész, életveszélyes kaland után két bivalyt is sikerült leterítenie, akik koponyáját azonnal Magyarországra hozta az „angol beteg” - mint közismert, Az angol beteg című mozifilm főszereplőjének karakterét Almásy gróf személyisége alapján formálták meg.

A szegedi Móra-múzeum Afrika-kiállításán most az egyik Szudánban elejtett bivalykoponyát is láthatják az érdeklődők közel hetven más állatfaj mellett. A tárlaton az afrikai szavannákat idézik meg, ahol a fűcsomók közül elefánt, zsiráf, zebra, oroszlán leskelődik, a vízparton krokodil tanyázik, a dús lombú esőerdő fái közül pedig újabb nagyvadak figyelnek.

Emellett egy maszáj házat is felépítettek, ahol a kifáradt látogató lepihenhet, miközben álmát egy afrikai harcos őrzi. A gyermekeket szurikáta-bujkálóval, afrikai játékokkal és sok-sok izgalmas feladvánnyal várják az afrikai vadonban a Móra-múzeumban.

A „Csak a jó meleg Afrika!” című kiállítást augusztus 7-én, pénteken 14 órakor nyílik meg a Móra Ferenc Múzeumban.