Címoldal

Colours Fesztivál a Belvárosi moziban

2014. 02. 28. 12:48 | PDF | Nyomtatható változat

kulturális sokszínűség, colours fesztivál, belvárosi mozi

Bevándorlókról, az ő beilleszkedésükről, a kulturális sokszínűségről vetítenek filmeket két márciusi hétvégén a Colours Fesztivál keretében több vidéki nagyvárosban. Március 1-jén és 2-án Szegeden, a Belvárosi moziban láthatók majd a programhoz tartozó filmek, de beszélgetésekre is várják a fesztiválozókat.

Colours Fesztivál a Belvárosi moziban

Az Odeon bevándorlókról és beilleszkedésről szóló kulturális fesztiválját 2012-ben rendezték meg első alkalommal, budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt. A Colours Fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a hazánkban élő bevándorlókat és a többségi társadalom tagjait. 

Az ingyenes rendezvénysorozat egyedülálló esemény Magyarországon: a migránsok bevonásával Budapesten és négy vidéki nagyvárosban mutatják be, kik a hazánkban élő bevándorlók. Magyarországon közel 175 ezer külföldi él, nagy részük határontúli magyar, az Európai Unió 27 tagállama közül mégis Magyarországon a legnegatívabb a bevándorlók megítélése. 

A Colours Fesztivál ezen szeretne változtatni úgy, hogy a hazánkban élő legnagyobb bevándorlócsoportokat – harmadik országbeli állampolgárokat: távol- és közel-keletieket, afrikaiakat, a Balkánról és az egykori Szovjetunió területéről érkezőket – a saját kultúrájukon keresztül mutatja be.

A fesztivál célja az, hogy megmutassuk egymásnak, hogy legbelül mind hasonlóak vagyunk, még ha bőrszínre, vallási, kulturális vagy éppen étkezési szokásokban különbözünk is. A szervezők célja az előítéletek falainak lebontása, a nyitottság növelése, az itt születettek és az ide bevándorolt emberek egymáshoz közelítése. Ahhoz, hogy békésen együtt éljünk, fontos, hogy megismerjük egymást, megismerjük az idegent és így ne féljünk egymástól. A vetítendő filmek többek között a különféle kultúrák találkozásáról szólnak, migrációs élethelyzeteket mutatnak be és aktuális társadalmi problémákat tematizálnak.

Idén a nézők török, orosz, iráni és a volt jugoszláv országok filmjeit tekinthetik meg. A műsorban játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek, valamint fesztiváldíjas mozik és elsőfilmes rendezések is szerepelnek.     A sorozat minden programjára ingyenes a belépés.

Különleges, Magyarországon moziforgalmazásba eddig nem került filmeket is láthatnak a nézők a Colours Fesztiválon, ilyen például az iráni Men at Work, vagy a szerb The Box. A szegedi Belvárosi moziban egy valódi ex-yu kultfilm is vetítésre kerül, Dušan Makavejev W. R., az organizmus misztériuma című alkotása – a filmet hosszú időre betiltották, Makavejevnek pedig el kellett miatta hagynia hazáját.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!