Címoldal

Halhatatlanok közé kerülhet Juronics Tamás

2013. 11. 12. 14:23 | PDF | Nyomtatható változat

juronics tamás, halhatatlanok társulata, szavazás, örökös tagság

Ismét örökös tagokat választhat a közönség a Halhatatlanok Társulatába, amely az idén újra nyolc új taggal bővülhet. Most szegedi alkotóra, Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművészre is lehet szavazni.

Halhatatlanok közé kerülhet Juronics Tamás
Információ a szavazásról
A Halhatatlanok Társulatáról és a szavazásról további információ a www.orokostagsag.hu honlapon található.

Budapest egyik látványossága a Halhatatlanok Sétánya, amelyen megtalálható Tolnay Klári, Darvas Iván, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Marton Éva, Lukács Margit, Zenthe Ferenc, Komlós Juci és sok más előadóművészünk lábnyoma. A Halhatatlanok Társulatába 1996-ban elsőként választotta be a közönség Psota Irént, Benkő Gyulát, Melis Györgyöt, Simándy Józsefet, Tokody Ilonát, Kállai Ferencet és Bessenyei Ferencet. 1996 óta csak ötször – 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben, majd 2011-ben és 2012-ben – fordult elő, hogy a Halhatatlanok Társulata nem bővült. De most, 2013-ban ismét 8 új Örökös tagot köszönthetünk, mert a Klubrádió vállalta, hogy időt és teret ad a szavazásnak, a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak.

Az Örökös tagság odaítélésének menete a következő: a neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium Szinetár Miklós vezetésével négy kategóriában – színművésznő, színész, operaénekes, táncművész – négy-négy, tehát összesen tizenhat művészt jelölt. Közülük telefonos szavazás útján a közönség választja ki kategóriánként azt a kettőt, akik az új Örökös tagok lesznek. Így a szavazást követően nyolc új taggal bővül a Halhatatlanok Társulata.

A telefonos szavazatokat november végéig várják a jelöltekre, a díjakat decemberben adják át és portréműsort is készítenek a díjazottakkal. 

A kuratórium döntése szerint a színművésznő kategória jelöltje Eszenyi Enikő, Kováts Adél, Kútvölgyi Erzsébet és Tímár Éva, a színművész kategóriáé pedig Gáspár Sándor, Mácsai Pál, Máté Gábor és Sinkó László. Az operaénekesek közül Gulyás Dénesre, Lukács Gyöngyire, Ötvös Csabára és Zempléni Máriára, a táncművész kategóriában pedig Bajári Leventére, Juronics Tamásra, Ladányi Andreára és Popova Aleszjára szavazhat a közönség.

Juronics Tamás legújabb koreográfiáját, a Rítusokat pénteken mutatta be nagy sikerrel a Kisszínházban a Szegedi Kortárs Balett társulat. Ezen kívül a Kossuth-díjas koreográfus operát is rendez Szegeden és Nagyváradon. A Nemzeti Filharmonikusok pedig jövőre felkérték a 150 éve született Richard Strauss József legendája című balettjére. A nagyszabású darabot a Művészetek Palotájában mutatják majd be.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!