Címoldal

Őszi Kulturális Fesztivál: 60 helyszínen, 250 program

2013. 09. 25. 13:12 | PDF | Nyomtatható változat

őszi kulturális fesztivál, szegedi tudományegyetem

Hat hét alatt több mint félszáz helyszínen közel 250 programmal – közöttük kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal – várják a nézőket a szegedi Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden este 6 órakor rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

Őszi Kulturális Fesztivál: 60 helyszínen, 250 program
Kihagyhatatlan programok
„Kétféle egyetemi hallgatónak fontos a művészeti tevékenység: annak, aki műveszettel foglalkozik, és annak, aki nem. Az SZTE kulturális fesztiválja azért kihagyhatatlan program az egyiknek, mert a művészethez kötődik az életpályája, és azért fontos esemény a másiknak, mert az élete teljesebbe tételéhez hozzátartozik a művészet.”
Szabó Gábor rektor

Az egyetem kulturális irodája az idén már 18. alkalommal szervezi meg az őszi összművészeti fesztivált, amely az idén is a műfaji sokszínűség jegyében jön létre.

A közel másfél hónapig – október 1-től november 7-ig – tartó kulturális fesztivál célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be a felsőoktatási intézmény és a város polgárai előtt.

Az összművészeti fesztiválon az egyetemi épületek és klubok mellett a város szinte valamennyi közművelődési intézményében és szórakozóhelyén várják a kultúra iránt érdeklődőket. A tárlatok, színházi előadások, irodalmi estek, könyv- és filmbemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek között valamennyi korosztály megtalálhatja a számára vonzó programokat.

Az eseménysorozat idei megnyitóját az egyetem Dugonics téri központi épületének átriumában tartják október 1-jén este 6 órakor, ahol Vadász Sándor es Vadász Anna fotográfiáiból is kiállítás nyílik. 

A keddtől november hetedikéig tartó őszi seregszemlén többek között olyan sztárokat és elismert művészeket is láthat a közönség, mint Eszterházy Péter író, a Kistehén zenekar, a Kaláka együttes, Fülei Balázs zongoraművész, Vizsolyi Lívia fagottművész, a szegedi kötődésű Darvasi László író, Kulka János színművész, a Molnár Dixiland Band, Harcsa Veronika, vagy a Korai Öröm zenekar.

Külföldi fellépőkben sem lesz hiány, Európa számos országából érkeznek művészek a fesztiválra. A seregszemle keretein belül rendezik meg a Fool Moon A’capella Fesztivált. Az eseménysorozat bekapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatába is: többek között a Fekete házban látható váci múmiák restaurálásáról is hallhatnak majd érdekességeket a program résztvevői.

Az idei fesztivál kapcsolódik a Weöres Sándor centenáriumhoz: a programok során szóban, képben, versben, zenében, filmen és a képzőművészet nyelvén is megjelenítik a költő műveit és életművét.

A rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy lehetőség szerint minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsanak programlehetőséget. A műfaji sokszínűség mellett másik legfontosabb szempont az igényesség, az értékközvetítés.

A fesztivál részletes programja a http://www2.u-szeged.hu/okf/ internetes címen érhető el.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!