Címoldal

Anno 1913 a Somogyi-könyvtárban

2013. 01. 19. 13:17 | PDF | Nyomtatható változat

somogyi-könyvtár, kiállítás, magyar kultúra napja

A száz évvel ezelőtti nagyvilág és Szeged fontos történései előtt tisztelgő tárlat látható február 27-ig a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótérében. A bibliotéka már hagyományos évnyitó kiállításán korabeli újságok, plakátok, képeslapok, fotók vetítik elénk a kor hangulatát. A kiállítás része a Magyar Kultúra Napja szegedi rendezvénysorozatának.

Anno 1913 a Somogyi-könyvtárban

A tárlat felidézi, hogyan élt 1913-ban a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? Visszatekinthetünk az első nagy világégés előtti utolsó békeév néhány emlékezetes eseményére, a háborús konfliktusoktól a tudományos-technikai újításokon át az irodalmi és színházi szenzációkig. Egyebek mellett látható a kiállításon a Somogyi-könyvtár Juhász Gyula-dokumentumokat őrző Kilényi-gyűjteményéből, az annyiszor versben megénekelt Sárvári Annának címzett képeslap is.

A tárlat dokumentumai felvonultatják a száz évvel ezelőtti élet legfontosabb eseményeit: kirobban a második Balkán-háború, Niels Bohr kidolgozza az atomszerkezet Bohr-modelljét, amelyben az elektronok meghatározott pályákon tartózkodhatnak az atommag körül, Budapesten megrendezik a nők világkongresszusát és megnyitják a Széchenyi fürdőt, az uralkodó ismét Tisza Istvánt bízza meg kormányalakítással, valamint megjelenik Ady Endre Magunk szerelme című kötete is. Szűkebb hazánkban Móra Ferenc lesz a Szegedi Napló főszerkesztője, megnyitják a Korzó mozit, fotósorozat készül a városi múzeum számára a lebontásra ítélt Szent Demeter templomról. 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!