Címoldal

Szegedi alkotásokkal nyílik az Őszi tárlat

2012. 09. 21. 19:46 | PDF | Nyomtatható változat

vásárhelyi őszi tárlat

Százhetvennégy művész összesen 263 – közöttük több mint egy tucat szegedi képzőművész – alkotását láthatja a közönség az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlaton az Alföldi Galériában október 7-től Hódmezővásárhelyen.

Szegedi alkotásokkal nyílik az Őszi tárlat
Fiatal festőt is díjaznak
Az idei évtől az összesen 16 elismerés között egy újat is átadnak, a fiatal festők nívódíját. Az ezt kiérdemlő alkotó a 250 ezer forintos pénzjutalom mellett a következő esztendőben önálló kiállítással mutatkozhat be Hódmezővásárhelyen.

A zsűrinek 670 képzőművészeti alkotásból kellett kiválasztania azokat, amelyeket a galéria tíz termében és a folyósokon a nagyközönség elé tárnak. A szigorú zsűrizés után 141 festmény, 54 grafika, 67 szobor, valamint egy gobelinalkotás került a kiállítandó művek közé. A szegedi alkotókat többek között olyan neves képzőművészek reprezentálják majd az október első vasárnapján nyíló tárlaton, mint Aranyi Sándor, Darázs József, Henn László András, Kalmár Márton, Pataki Ferenc, Popovics Lőrinc, Sejben Lajos és Tóth Sándor.

A tárlat anyagát bemutató sajtótájékoztatón  Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta: igyekezett úgy összeállítani a kiállítás anyagát, hogy teremről-teremre fenntartsa a látogatók érdeklődését, így mindenhová került egy-két művészeti szempontból kiemelkedő színvonalú alkotás. A tárlatot szemlélő nézőknek feltűnhet, hogy a képeket esetenként egymáshoz képest nem a hagyományos „műcsarnoki rendben” helyezték el. Ennek oka, hogy néhány festmény az alkotó látószögének megfelelően került a falra.

Az immár 59. alkalommal megszervezett Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, hiszen nincs még egy olyan kiállítás, amelyet minden esztendőben megrendeznek 1954 óta. Az eredetileg meghívásos, a gyakorlatban szabad beadású tárlaton olyan alkotók mutatkoznak be, akik valamilyen módon kötődnek Hódmezővásárhelyhez. Az évtizedek során a kiállításnak karakteres, egyedi stílusa alakult ki, mára lényegében az egyetlen átfogó országos kortárs képzőművészeti seregszemlévé vált.

A tárlat fődíja a Tornyai-plakett, amelyet minden alkotó csak egyszer vehet át, és amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!