Címoldal

Művészet és a matematika egy tárlaton

2012. 09. 05. 00:48 | PDF | Nyomtatható változat

eleven szellem, orosz istván, szilassi lajos, edf galéria

Közös kiállítás nyílt Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész képeiből és Szilassi Lajos matematikus szobraiból az EDF Galériában. Az Eleven szellem elnevezésű kiállítás jó bizonyíték az egymástól távol esőnek gondolt területek – a matematika és művészet – találkozására.

Művészet és a matematika egy tárlaton

Orosz István az Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1975-ben. Autonóm és alkalmazott grafikával, plakátok és illusztrációk rajzolásával, illetve animációs filmek készítésével egyaránt foglalkozik. Önálló grafikai lapjait gyakran archaizáló formai elemek, művészettörténeti utalások illetve játékosság rokonítják posztmodern törekvésekkel. A vizuális művészetek mellett szépirodalommal is foglalkozik, vers- és novellás kötetei jelentek meg. A Kossuth-díjasművész munkáit már négy kontinensen állította ki. 

A tárlat másik alkotója, Szilassi Lajos 1966-ban szerzett matematika, ábrázoló geometria szakos középiskolai tanári diplomát a JATE Bolyai Intézetében. Hat év középiskolai tanítást követően került a JGYTF matematikai tanszékére. Oktatási területe a geometria, elemi matematika, számítástechnika. Nevéhez fűződik a hazai és nemzetközi érdeklődésre számot tartó felfedezése, a Szilassi-poliéder. Ez az egyetlen olyan poliéder, amire teljesül az a tétel, hogy bármely két lapjának van közös éle. A szegedi tárlaton most 13 acél térplasztikáját állította ki.

A tárlat szeptember 25-ig, hétköznapokon 10-től 18 óráig tekinthető meg  az EDF Démász Klauzál tér 9. szám alatti székházának aulájában.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!