Címoldal

Egész évben csináljuk a fesztivált

2012. 08. 02. 11:36 | PDF | Nyomtatható változat

fesztiválok, hungarikum fesztivál, tiszai halfesztivál, bormustra, őszi kulturális fesztivál

Közel kétszáz kulturális, gasztronómiai, szabadidős és sportrendezvényt kínál az idén Szeged. Bár már jócskán benne járunk a nyárban, ősszel sem maradunk kulturális és gasztronómiai programok nélkül. Szeptember végéig több mint fél tucat nagyobb fesztivál színesíti a város életét.

Egész évben csináljuk a fesztivált
Fesztiválajánló
Szegedi Szabadtéri Játékok
   Július 6. – augusztus 20.
Hungarikumfesztivál
   Augusztus 9-12.
Szegedi Ifjúsági Napok
   Augusztus 22-26.
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
   Augusztus 31-szeptember 2.
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
   Szeptember 3. és október 28.
BorTér
   Szeptember 19. és 23.
Őszi Kulturális Fesztivál
   Október 1-31.

A május végén – a városnapi ünnepség sorozattal – kezdődött fesztiválszezon szeptember végéig számos programmal várja még a vendégeket.

Hungarikumoké lesz a Széchenyi tér

Július 6-án, a Jekyll és Hyde című démoni thriller-musicallel vette kezdetét a fesztiválnyár legnagyobb kulturális vállalkozása, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei, 81. évada. Augusztus 20-ig, a csillagfödeles színház utolsó idei előadásáig öt produkció 13 előadására több mint 60 ezer nézőt várnak a Dóm térre. 

Augusztus 9. és 12. között ismét csúcsra jár majd a város. Az idén már ötödik alkalommal rendezik meg közel száz kiállító részvételével a Hungarikum Fesztivált, amely minden évben több tízezer érdeklődőt vonz. A rendezvény célja, hogy az országban megtalálható kiváló hazai árukat, szolgáltatásokat bemutassa: olyan termékekre szeretnék az idén is felhívni a figyelmet, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik, azaz hungarikumok. A Széchenyi téren felállított pavilonokban az idén is felvonultatják majd a „szegedikumokat”: a világhírű szegedi papucsot, a paprikát, a szőregi rózsát, valamint a makói hagymát és a szatymazi őszibarackot. 

Tiszai Halfesztivál zárja a nyarat

Augusztus 22. és 26. között külföldi és hazai sztárok – többek között a Kosheen, a Lou Bega, a Yellowcard, a Quimby, a Csík Zenekar és az EDDA – is fellépnek az idei Szegedi Ifjúsági Napokon, amelyre több tízezer fiatalt várnak az idén is a Tisza-partjára. 

A hagyományok híven az idei nyári fesztiválok sorát is a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárja szeptember első hétvégéjén. Az esemény fő attrakciója minden évben a halászléfőző verseny, amelyet az Újszegedi Partfürdőn rendeznek.

Az ősz beköszöntével sem érnek véget a fesztiválok Szegeden. Az idén szeptember 3. és október 28. között rendezik meg, immár nyolcadik alkalommal az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált.  A programsorozat eddigi története során több mint 60 koncertet szerveztek a zsinagógában, közel két tucat kiállítást mutattak be az érdeklődőknek és számtalan könyvbemutatót is tartottak.

Bormustra a Dóm téren, kulturális programok az egyetemen

Az idén már második alkalommal ad otthont a Dóm tér az őszi bormustrának, amelyet szeptember 19. és 23. között rendeznek meg. Az ötnapos rendezvény fontos célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett a szőlőtermesztés és borkészítés szegedi hagyományainak a bemutatása is.

Októberben 17. alkalommal rendezik meg Szegeden az Őszi Kulturális Fesztivált. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által október 1. és 31. között rendezett összművészeti fesztivál célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek is bemutatkozhassanak a szegedi közönség előtt. A rendezvénysorozat kínálatában többek között színházi előadások, pódiumműsorok, komolyzenei hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, közönségtalálkozók, jazz-, rock- és népzenei koncertek, irodalmi-közéleti beszélgetések szerepelnek. 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!