Címoldal

A Reök-palota elé költözik idén a könyvünnep

2012. 06. 01. 02:51 | PDF | Nyomtatható változat

ünnepi könyvhét, reök palota, solymos lászló, somogyi-könyvtár

Egy hét alatt több mint húsz helyszínen közel másfélszáz programot szerveznek az idén a 83. Ünnepi Könyvhét alkalmából Szegeden. Az idei könyvünnep újdonsága, hogy most első alkalommal a Reök-palota előtti tér és a Kölcsey utca ad otthont a kiadók sátrainak, a központi programoknak.

A Reök-palota elé költözik idén a könyvünnep
Megnyitó díjátadóval
A könyvünnep hivatalos megnyitójára június 7-én délután fél 5-kor kerül sor, a Reök-palota előtti téren. Köszöntőt mond Solymos László alpolgármester. Az idén Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító indítja útjára a könyvünnepet. Ekkor adják át az önkormányzat idei könyvkiadási támogatásait – hét szerző összesen 1 millió forintot kap alkotásának megjelentetéséhez –, valamint itt kerül sor a 200 ezer forinttal járó Év Könyve Díj átadására is.
Június 7. és 11. között közel két tucat sátorban találkozhatnak majd a kiadókkal, a terjesztőkkel, az antikváriumokkal és a szegedi könyvünnepet immár ötödik alkalommal szervező Somogyi-könyvtár standjával a szegediek.  Az egyedülálló kulturális vállalkozás a felnőtteknek több mint száz, a gyerekeknek pedig negyvennél is több programot kínál.
A könyves sátrak reggel 9-től estig várják az olvasni valót keresőket. Az ünnepi könyvhét színpadán a szegedi kiadókon kívül többek között bemutatkozik a Magvető, a Corvina, az Akadémiai és a Pagony Kiadó. Öt nap alatt a városi könyvünnepnek több mint félszáz író, költő lesz a vendége, többek között: Darvasi László, Havas Henrik, Podmaniczky Szilárd, Spiró György, Szabó Pál, Szilasi László, Zalán Tibor és Závada Pál.
 
Házhoz viszik az írókat
 
A Somogyi-könyvtár az idén két újabb kezdeményezést is felkarolt – jelentette be Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató a könyvheti sajtótájékoztatón. A tavaly nagy sikerrel beindított olvasó- és játszóligetet idén is folytatják a 11. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Céljuk, hogy az olvasóvá nevelés jegyében a gyerekek figyeljenek fel az értékes alkotásokra, megszeressék a betűk világát.
A Somogyi-könyvtárban harmadik éve működik a „Házhoz megy a könyv” elnevezésű, személyre szabott szolgáltatás. A könyvünnep idején most nemcsak az olvasnivaló, hanem a szerző is házhoz megy három alkalommal: június 4-én Bene Zoltán, 5-én Szilasi László, 6-án pedig Veszelka Attila vendégeskedik majd olyan szegedieknél, akiknek nem áll módjukban elmozdulni otthonról, de szeretik az irodalmat és az írókat. 
 
 
Szegedi szerzőké lesz a tér
 
Az idén is megszervezik a szegedi írók napját, június 10-én a Reök-palota előtti téren a helyi alkotók – Bene Zoltán, Horváth Dezső, Horváth Péter, Sándor János és Pásthy Júlia – mutatják be legújabb munkáikat és találkoznak az olvasókkal. Hatodik alkalommal hirdette meg idén fiataloknak szóló olvasásnépszerűsítő versenyét a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka most is felavatja az év Könyvkirályát június 8-án délután fél 4-kor a városháza dísztermében. Ezt követően ugyancsak itt mutatják be délután 5 órától a Szegedtől Szegedig 2012 című antológiát, amely az idén már 15. alkalommal jelenik meg hetven, a városhoz kötődő író, költő, esszéista 500 oldalon válogatott munkáival.
Részletes könyvheti programot ITT olvashatja el
 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!